Кметът на Девин: Стремим се да ангажираме бизнеса и гражданите в управлението

20 Feb, 2023

Стремим се да ангажираме и бизнеса, и гражданите в управлението на Девин и да отговаряме адекватно на техните нужди. Моето желание от началото на мандата ми е заедно с бизнеса да изработим цялостна стратегия за развитието на туризма в общината.

Това заяви кметът на Община Девин Здравко Иванов в интервю за вестник „Строител“.

За да го постигнем, освен да работим за подобряване на инфраструктурата, трябва да създадем и повече услуги и атракции, за да задържаме по-дълго време туристите на територията ни.

Девин отчита над 25% ръст на туристите

Радвам се да съобщя, че тази година в Община Девин ще се проведе световното първенство по улов на пъстърва.

Стремим се да привлечем нови инвеститори, които да отворят хотели или къщи за гости. Имаме запитвания за изграждането на къмпинги за луксозни каравани около минералната вода. Целта е да направим града ни по-чист, приветлив, с по-добра инфраструктура.

През миналата година закупихме нова техника, с която подобрихме услугата по почистване на града, сметосъбиране и извозване на боклука.

Предстои да закупим още техника през 2023 г. Тази услуга ще бъде осигурена технически, но остава въпросът как да повлияем на самосъзнанието на жителите ни и да ги мотивираме да събират разделно отпадъците.

Разчитам да го постигнем заедно с неправителствените организации. Трябва да обясним на хората, че колкото по-малко отпадък генерираме, толкова по-голяма ще възможността на местната власт да не увеличава таксите за битови отпадъци.

Основно интерес проявяват компании в сферата на услугите. Най-вече такъв има от хотелиери, които проучват как стои въпросът с използването на минералната вода. Проблем са терените, тъй като ние не разполагаме с достатъчно общинска собственост, която да е подходяща и да бъде предложена на инвеститора, това често е спънка.

Преди 2 години успяхме да привлечем „Пампорово“ АД да закупят имоти на територията на общината, но все още няма входирано инвестиционно намерение от тяхна страна и няма издадено разрешение за строеж.

Вероятно причината е, че терените бяха земеделски и беше необходимо да бъде променен техният статут. За нас ще бъде голям успех, ако дружеството развие бизнеса си на територията на общината, защото освен финансови възможности то има солидни познания в сферата на туризма.

Стремим се да направим връзката Девин – Пампорово, защото разстоянието не е много голямо.

Стратегически залагаме и на находището на минералната вода. Там има общински имот – баня, която е доста примитивна. Иска ни се да оправим вертикалната инфраструктура, да реновираме банята и да създадем условия за къмпингуване на каравани. Това е много важен проект за нас, защото ще помогне и в борбата с обезлюдяването.

На територията ни има 16 населени места, като „живите“ са 14. Общината не може да прави демографска политика, тук държавата трябва да се намеси. Няма ли държавна политика в сферата, тези региони ще се обезлюдят.

През тази година ще направим ремонт на детското отделение в общинската ни болница, за която постигнахме голям успех. Тя отвори врати през 2014 г. Беше натрупала дългове от 1,8 млн. лв. Благодарение на тогавашното управление на лечебното заведение бяха разплатени частично 800 хил. лв.

Когато встъпих в длъжност, задълженията бяха над 1 млн. лв., а в момента няма публични задължения.

Девинската болница става база за обучение на медицински сестри и студенти

Спечелихме проект за детското отделение отново по ОП „Региони в растеж“. Безвъзмездните средства от ЕС са 170 хил. лв., 100 хил. лв. собствена инвестиция и около 20 000 лв. са от дарения.

Отново ще подчертая, че основната ни задача е да се създаде достатъчно проектна готовност за кандидатстване по европейски програми. Имаме ли проекти, по-лесно се намира финансиране.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура