Жители на Доспат готвят протести, ако цената на водата се повиши

06 Feb, 2023

Публикуваме запитване към ВиК Смолян от жители на Община Доспат, които събират подписи.

До
В и К Смолян
гр. Смолян, ул.”П.Р.Славейков” №2
ПК 4700

ЗАПИТВАНЕ от граждани на  Община Доспат, обл. Смолян

    УВАЖАЕМИ Г-Н УПРАВИТЕЛ,

    Във връзка с появилата се в обществото информация, че считано от 01.02.2023г. цената на потребяваната вода за питейни и битови нужди от населението на Община Доспат ще бъде таксувана от ВиК Смолян с нова тарифна цена, а именно от досегашните 2.60лв за 1 куб.м., цената се повишава на 4.60 лв. за 1куб.м., считано от 01.02.2023г., Ви молим да ни отговорите в най-кратки срокове дали появилата се в обществото информация е вярна и ако е вярна да посочите причините и мотивите за повишаването на цената на водата за жителите на Община Доспат, при положение, че водата до всички населени места в Община Доспат достига на принципа на естествено налягане без необходимостта от помпи и други специални съоръжения използващи електроенергия или друг вид енергия.

Също така Ви уведомяваме, че трасетата на водопроводите от изворите до населените места са изкопани изцяло с доброволния труд на населението на Община Доспат в миналото.

Припомняме, че с Решение №525, взето с протокол №44/16.08.2022г. на Общински Съвет Доспат, е даден мандат на Кмета на Община Доспат за представяне на позиция на общината да не съгласува актуализиран Бизнес план и да не приеме Подробна инвестиционна програма на ВиК Смолян, в които се предвижда повишаването на цената на водата, т.е. Община Доспат като член на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД-гр. Смолян, категорично се е противопоставила на повишаването на цената на водата за населението на Община Доспат.

С оглед на гореизложеното в случай, че появилата се информация за повишаването на цената на водата, е вярна, то изразяваме несъгласието си с това и заявяваме готовността си за ефективни протести срещу евентуалното повишаване на цената на водата за населението на Община Доспат.

Молим отговорът Ви да бъде изпратен в Община Доспат на адрес:гр. Доспат, ул. „Кап.Петко Войвода” №3, за публикуване в официалния сайт на Община Доспат.

С уважение: /подписи на граждани от Община Доспат/

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура