Доспат е най-високият град в България

05 Feb, 2023

Родопската перла Доспат е най-високият град в цяла България. Той се намира на 1358 метра надморска височина в прегръдката на планината.

B paйoнa нa гpaдa в минaлoтo e минaвaл вaжeн дpeвeн път oт Πлoвдив зa Cмoлян. Зaтoвa нe e cтpaннo, чe ca нaмepeни ocтaнĸи oт ceлищe, cъщecтвyвaлo пpeз IV-V вeĸ преди Новата ера.

Hapичaн е oщe „гpaдът нa чeшмитe“. B oĸoлнocтитe му са изгpaдeни нaд 100 чeшми, ĸoитo ca дapeниe oт мecтнитe житeли.

По последни данни землището на град Доспат се простира на близо 70 km², а неселинието му е 2102 души.

Планинският релеф на региона е силно пресечен, като лятото е прохладно, а есента сравнително мека. Вследствие на беломорското влияние в Доспат зимата е мека, но се задържа сняг, а есента е приказно красива.

Високопланинският град е известен с язовира, който носи същото име. Водният басейн е разположен на 1200 метра надморска височина с площ от 22,1 km² и е сред най-големите по площ и обем в страната.

Язовирът е дълъг 19 км и широк около 3 км, разположен в посока северозапад – югоизток в землищата на градовете Доспат и Сърница, които са свързани с живописен път, минаващ по североизточния му бряг.

Доспатския язовир е построен през 1963 – 1968 година в долината на река Доспат, непосредствено до града.

Преди това наводнените от него територии са били плодородна долина, в която се сеели житни култури, жители на селата от целия край са наемани като жътвари за прибирането на реколтата.

Построяването на язовира и наводняването на долината довежда до евакуиране на селата Орлино, разположено от западната страна на реката и Бърдуче и частично Крушата, разположени от източната страна.

В залятото землище на Орлино през Втората световна война е действало военно летище.

Язовир Доспат е известно средище на плавателен туризъм и риболов. В него има разнообразие от видове риби, сред които пъстърва, шаран, кефал, костър, червеноперка и каракуда.

 

Снимка: Живописният Доспат (Facebook)

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура