Смолянският театър представя спектакъла „Калуня Каля“

02 Feb, 2023

Родопският драматичен театър представя „Калуня Каля“ на 13 февруари от 19.00 часа.

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

За първи път у нас на сцената на Родопски драматичен театър e поставено представление по романа на Георги Божинов „Калуня-Каля“.

Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село.

Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев:

„В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“

Участват актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Атанас Найденов, Васил Читанов, Божана Мановска, Ива Караманчева, Преслава Георгиева, Борис Хаджийски, Асен Левов, Никола Орешков, Димитър Димитров, глас Руси Чанев.

Режисьор: Благой Бойчев
Сценограф: Мирела Василева
Драматург: Цвета Ерменкова
Хореограф: Стефания Георгиева
Композитор: Добромир Кисьов

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура