Откритите гробове край Неделино са част от средновековен некропол

31 Jan, 2023

Четирите открити гроба край Неделино са част от средновековен некропол от X-XII век, обяви в ефира на БНР известният родопски археолог Николай Бояджиев.

Три от гробовете са на възрастни, а един е детски. Те бяха намерени в местността „Барица“ близо до Неделино при извършване на изкопни работи.

При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава основание на експертите да направят точната датировка на гробовете, обясни Бояджиев.

„Начинът на изграждане на гробовете е типично средновековно – гробната камера е изградена от местни плочести камъни, които ограждат гробовете от всички страни и горе са похлупени с големи плоски камъни. Ориентацията на скелетите е изток-запад – глава на запад, крака на изток, като ръцете на покойниците са скръстени или на корема, или на гърдите, какъвто беше и нашият случай.

Така че можем със сигурност да кажем вече, че се касае за средновековен некропол, от който на този етап, при тези изкопни работи, случайно се попада на четири гроба“, разказа археологът.

Д-р Бояджиев допусна, че е възможно в непроучената все още част на местността да има още гробове. Има голяма вероятност наблизо да е имало селище, щом има некропол, считат специалистите.

Към момента не са известни исторически източници, които да сочат средновековно населено място в близост.

„През столетията се е свличала пръст и на повърхността не личи нищо. Теренът е ливада, по-рано вероятно е била обработвана като нива. Тоест гробовете са доста надълбоко“, поясни д-р Бояджиев.

В момента обектът е временно консервиран. Очаква се комисия от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата да предпише по-нататъшни действия по опазване и проучване на обекта.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура