7 км от пътя Средногорци-Рудозем са рехабилитирани

20 Dec, 2022

С издаването на разрешението за ползване завърши реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния път Средногорци – Рудозем.

Проектът е съфинансиран от Програмата за сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България 2014-2020 г., чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Той е част от проекта „Насочени към подобряване на трансграничната достъпност“ с акроним CrossBo.

Инвестицията е за над 15 млн. лв. с ДДС.

Второкласният път е основна пътна връзка на община Рудозем с областния център Смолян.

С успешното изпълнение на проекта се улеснява пътуването към граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти, който се очаква да бъде открит в края на 2023 г.

Строителните работи са извършени в два участъка. Първият е с дължина около 3,8 км. Започва в края на Средногорци и завършва в началото на кв. „Койнарци“ в Рудозем.

Пътната отсечка е реконструирана, възстановено е пътното тяло чрез изграждане на нова пътна конструкция. Ремонтирани са няколко мостови съоръжения, на които са подменени пътната плоча, тротоарните блокове, хидроизолацията, асфалтовата настилка и предпазните огради.

Изградени са нови бетонови и стоманобетонови подпорни и укрепителни стени. За подобряване на отводняването са направени тръбни водостоци.

Вторият участък е 3.2 км. Започва от кв. „Койнарци“ и завършва след кв. „Освобождение“ в Рудозем. Отсечката е с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване.

Ремонтирани са подпорни стени и мостово съоръжение. Направени са и тротоари в гр. Рудозем.

За предотвратяване свличането на скален материал са монтирани предпазни мрежи на скалните откоси. Двата участъка са с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Изпълнена е реконструкция на водопровод, осигуряващ водоподаването към Рудозем и Мадан и на оптична кабелна мрежа.

Рехабилитацията и реконструкцията на 7-километровата пътна отсечка е изпълнена от „РУДОЗЕМ ГФ 2016“ ДЗЗД, в което участват: „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест инженеринг“ АД. Авторският надзор е на „Илия Бурда“ ЕООД.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура