Смолянското село Соколовци има приют за птици

19 Dec, 2022

Етаж от къща в смолянското село Соколовци е превърнат в приют за папагали, предаде БТА.

Собственикът на птичия приют Огнян Геров се грижи за 11 големи папагала, които са оставени от досегашните им собственици.

Стопаните ги дават на приюта, като най-често се изтъква причина, че не могат да се грижат повече за птиците или заминават някъде.

Един от гласовитите обитатели на приюта, например, малко какаду е оставено от стопаните, след като не са успели да се справят със своенравната птица, обяснява Геров.

Изоставените домашни любимци са приютени в къщата в Соколовци, а сегашният им стопанин ги възстановява и осигурява грижи за тях напълно безплатно. Той следва каузата да подслонява и възстановява птиците в продължение на години.

Първите птици в приюта са донесени от чужбина, впоследствие и семейства от различни райони на България оставят птиците си в Соколовци, убедени, че папагалите са в добри ръце.

Геров подарява папагали на хората, които пожелаят да се грижат за пернатите.

Около 15 птици са напуснали къщата в Соколовци досега, след като им са намерени нови стопани. Сред обитателите на приюта е сляп папагал, който е бил отглеждан първоначално в Чехия.

Почти всички какаду говорят по малко, обяснява Огнян Геров. Своенравното какаду, което така и не намерило общ език с предишните собственици, в Соколовци може да бъде чуто да пее и разказва приказки, но само когато е в настроение.

Пернатите обитатели в къщата на птиците в Соколовци имат немалка издръжка. Около 30 – 40 кг плодове и зеленчуци са необходими месечно, 30 кг специализирана храна и още толкова покълнала, обяснява стопанинът им. Проблем за приюта си остава липсата на ветеринарни лекари за птици в района.

 

Снимки: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура