Българският олимпийски комитет отличи кмета на Чепеларе

15 Dec, 2022

Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2022 г., като по време на престижната церемония бе отличен кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

На тържествената церемония в гранд хотел „София“ присъстваха олимпийски, световни и европейски медалисти, заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

Особено внимание фокусираха състезателите, намерили място в тазгодишните номинации и класации за запомнящи се постижения в спорта.

Най-много призове бяха връчени от президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов, от генералния секретар на БОК Белчо Горанов и др. Специални гости на тържеството бяха Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта, проф. Николай Изов – ректор на Национална спортна академия и др.

„Поздравявам всички, спомогнали за българските спортни успехи през отиващата си година.

Благодаря на нашите медалисти от световни и европейски първенства и турнири, на призьорите от младежкия олимпийски фестивал, на техните треньори, на хората от треньорските и медицински щабове, на дейците и ръководителите във федерациите.

Преди година, пак тук, отчетохме че българският спорт е жив и жизнен, след като на олимпиадата в Токио ни донесе толкова радости и успехи. Ето че през тази година ни зарадваха младите – със световна титла в леката атлетика, световен вицешампион и европейски шампион в биатлона, с медалистите от олимпийския фестивал, а млади наши момчета и момичета пробиват в ските, тениса, волейбола…

Специални благодарности и за българския ансамбъл, който отново е на върха, този път на световното първенство в София. Да поздравим и нашите заслужили легенди в спорта – да са ни живи и здрави. Нека си пожелаем през Новата – предолимпийска – година, българският спорт да ни донесе много повече поводи за гордост и национално самочувствие,“ каза в приветствието си Стефка Костадинова, преди да пожелае весели празници.

На церемонията БОК отличи със „Златна значка“ българските медалисти и техните треньори от европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица: сребърните волейболисти с треньор Мартин Стоев, двукратният вицешампион на прескок и успоредка в гимнастиката Божидар Златанов (той бе награден и с картина на известния български художник Владимир Николов Арт Влади, който живее и работи във Франция) с треньор Сергей Стоянов, заслужилите бронз в скока на височина Ирен Сарйбоюкова и в тройния скок Боян Хаджитодоров и Елена Аргирова с треньор Красимир Аргиров.

Същевременно БОК награди и 23 олимпийски медалисти по повод навършване на кръгли годишнини през 2022 г., сред които олимпийските шампиони Боян Радев, Петър Киров, Хасан Исаев и Мария Гроздева.

Сред отличените спортни дейци-юбиляри бяха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Петър Антов – дългогодишен съдия/помощник треньор националния отбор по борба, Сашо Диков – дългогодишен спортен журналист, Боран Хаджиев – дългогодишен треньор на женския национален отбор по биатлон и др.

С Почетен знак на БОК бяха отличени и Весела Лечева, проф. Николай Изов и Румяна Динева – за особени заслуги към спорта и олимпийското движение в България. „Искам да поздравя всички спортисти, треньори и дейци, заслужили отличия през годината. Виждаме много млади имена сред наградените и това дава надежди за бъдещето на българския спорт,“ каза Лечева в приветствието си към присъстващите.

С плакет на БОК се награждават още Стоян Анков – за изключителни постижения на Европейските младежки паралимпикс игри във Финландиа 2022 и Георги Александров – за особен принос към спорта и олимпийското движение в България.

Традиционният Приз за „Етика, олимпийско образование и възпитание Надежда Лекарска“ се присъжда на Лилия Пандурова.

Носител на приза “Спортен Икар” за 2022 година на Фондация “Български спорт” е Александър Везенков. Баскетболистът бе избран в идеалния отбор на Евролигата за миналия сезон, участник във Финалната четворка с клубния си отбор Олимпиакос, номер 1 в класацията по борби и трети при реализаторите с националния отбор на България на Европейското първенство по баскетбол.

В категорията “Отбор на годината” наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана световен шампион в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За “впечатляващо представяне” бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова спечели сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство в София, а Попов завърши девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория “Млад и талантлив спортист” победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова – световна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия

Специална награда на Фондация “Български спорт” получава националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска титла в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов са отличени за “Пробив в световния спорт”. Тодев е световен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски шампион на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е състезател на италианския шампион Лубе, участник в Шампионската лига с отбора и основен играч в националния отбор до 20 години, заел второ място на Европейското първенство.

В категория “Достойно представяне” победители са Кирил Милов – световен вицешампион по борба в категория до 97 кг в Белград и европейски шампион в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова – бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното първенство по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

Церемонията завърши с традиционната обща снимка за спомен и пожелания за весели празници и успешна в спорта Нова година.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура