Роженската обсерватория се сдоби с наблюдателна кула за новия телескоп

29 Nov, 2022

Кулата за новия телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен е почти завършена, заяви пред БТА директорът на обсерваторията Никола Петров.

Самият 1,5-метров роботизиран телескоп се планира да бъде монтиран през пролетта на 2023 г., тъй като зимните условия не позволяват да се транспортира до високопланинската местност.

По думите му изграждането на наблюдателната кула е във финален етап, остават още няколко дни довършителна работа вътре в помещенията.

Планираното за края на годината монтиране на телескопа се отлага за по-благоприятни метеорологични условия, заради падналия вече сняг в района на Рожен.

Новото “око“ на Роженската обсерватория се доставя по проект, финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Телескопът е готов и тестван в заводски условия през май в австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH, която е изпълнител по договора за доставка и монтаж.

Апаратурата е от най-ново поколение, новият телескоп е с много по-прецизно насочване и дава възможност за дистанционни наблюдения, информира специалистът.

 

Снимки: Галин Бисеров Борисов (Facebook)

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура