Залесяват българските гори с над 4 млн. фиданки

18 Nov, 2022

Над 4 млн. фиданки ще бъдат използвани за залесяване на 16 347 дка в държавните горски територии през 2022 г., съобщи МЗХ.

Общата планирана инвестиция на държавните предприятия по Закона за горите възлиза на близо 26 млн. лв.

Преобладаващата част от средства – 77%, се осигуряват от стопанската дейност на държавните горски предприятия, останалото финансиране се предоставя в изпълнение на проекти по европейски програми.

От създаването си през 2011 г. до 2021 г. средно на година предприятията залесяват площ от близо 15 500 дка.

Залесяването е необходимо с цел осигуряване на защита срещу ерозия, свлачища, лавини, пожари, снегонавявания, промишлено замърсяване, за производство на дървесина и биомаса, за възстановяване на естествени местообитания и други.

Традиционно, в цялата страна, залесяванията се извършват рано през пролетта преди започване на вегетацията на фиданките и през есента след приключване на вегетацията и при наличие на благоприятни условия за засаждане.

WWF възстановява горски местообитания в България

Редица животински видове в България са изложени на риск. Наред с бракониерството, сред водещите заплахи за много популации се нареждат постепенното увреждане на техните местообитания и климатичните промени. Като природозащитна организация една от водещите мисии на WWF e да се грижи за опазването и възстановяването на дома на дивите животни у нас, голяма част от които обитават горите.

Горите край реките

Едни от най-ценните местообитания са крайречните гори. Те са толкова богати на биоразнообразие, че често биват оприличавани на екваториалните джунгли. Запазената естествена крайречна растителност осигурява дом и храна за различни видове бозайници, птици, земноводни, влечуги и  насекоми. Изсичането на гората унищожава дома на дивите животни, някои от които не могат да се адаптират към новите условия и загиват.

„Освен че създават местообитания за животните, крайречните гори са важни и за нас – хората. Гъсто преплетените им коренища укрепват бреговете на реките и спират ерозията, с което намаляват риска от наводнения надолу по течението. По време на проливни дъждове гората забавя времето, за което дъждът достига до реката, поемайки значително количество вода, стичаща се по листата. Заедно с това, коренищата са в състояние да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, попадащи в подпочвените води от обработваемите земи към реката“, разказва Нели Дончева, главен експерт на програма „Гори“ във WWF.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура