Ансамбъл Родопа с премиера на уникалната трилогия “Изтървани ритми”

17 Nov, 2022

Фолклорен ансамбъл Родопа започва новия творчески сезон с премиера на трилогията „Изтървани ритми“.

Подробности оповести преди медиите гл.художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров.

Преди това журналистите присъстваха на репетиция за новия спектакъл.

Първата част от трилогията са казва „Изтървани ноти“. Тя ще бъде представена на премиера на 30 ноември в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян. Основният акцент в първата част са двата невероятни оркестъра – Народният на ансамбъла и Духовият оркестър .

Ще се включат още танцьорите на ансамбъла и 101 Каба гайди. Аранжиментите на произведенията в спектакъла са на наши творци – Митко Льолев, Николай Балабанов, Тошко Глухов, както и на покойния Костадин Льолев. Това ще бъде едно емблематично изпълнение, музикантите ни са уникални и сътрудничеството между тях ще достави настроение на феновете ни и публиката“, посочи Петров.

Втората част от трилогията е озаглавена „Изтървани стъпки“. Тя ще бъде показана пред публиката на 22 декември. Това ще бъде мултимедиен спектакъл още една стъпка във висините от тази показана в „Невястата“.

Третата част е трилогията носи името „Изтървани песни“. Планира се тя да бъде показана за първи път пред смолянската публика около 18 януари, 2023 г.

Плановете след това са да се направи един тричасов концерт, който да обедини трите части, нещо като мегапродукция, която показва фолклорното богатство на Родопите и България, коментира Петров.

Той разясни още, че спектакълът като идея е дошъл от само себе си, тъй като по времето на тежката пандемия са нямали възможност да се покажат пред публиката и са успели да понатрупат доста материал, с който сега ще изненадат феновете си и публиката.

Петров направи ретроспекция и на изминалия творчески сезон като го определи като най-краткия заради ковид пандемията, но и един от най-успешните заради факта, че са успели да реализират една доста добра продукция чрез която отново са се срещнали с публиката в цяла България. Това е мегапродукцията

“Космическата Валя Балканска“, с която ансамбъла и всички нейни фенове в страната отдават заслужените аплодисменти на един човек, който е раздал целия си живот на родопската песен, на публиката в България и целия свят.

По думите на Петров, спектакълът нееднозначно отново е доказал за пореден път, че когато фолклорното наследство на тази уникална планина е представено в оригинален вид, то винаги буди симпатиите на публиката и ги вълнува.

Петров изтъкна, че на състоялия се тази година преглед на ансамблите в Пазарджик, ансамбъл “Родопа“ е защитил своето име, а критиците и публиката са го определили като ансамбълът, който се е представил най-добре.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура