Община Доспат кани на обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг

14 Nov, 2022

ДО:
МЕСТНАТА ОБЩНОСТ
НА ОБЩИНА ДОСПАТ

П О К А Н А

ОТ ИНЖ. ЕЛИН РАДЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ДОСПАТ

За обществено обсъждане на намерението на общ. Доспат, за поемане на нов дългосрочен общински дълг през 2022 г. при условията на финансов лизинг.

Уважаеми представители на местната общност,

    Общ. Доспат има намерение за поемане на нов дългосрочен общински дълг в размер максимум на 260 000 /Двеста и шестдесет хиляди лева/  лв. през 2022 г. при условията на финансов лизинг.
Съгласно чл. 14 от Закона за общинския дълг, предложението за поемане на дългосрочен дълг трябва да отговаря на следните условия:

1. проектът да е от полза на местната общност;

2. предложението да е придружено от пълно описание на проекта – наименование, цели, технико-икономическа обосновка, очаквани срокове за реализация и социално-икономически анализ на очакваните резултати от осъществяването на проекта;

3. (изм. – ДВ, бр. 61 от 2015 г.) да е приложено подробно описание на всички финансови параметри на проекта – всички източници на финансиране на проекта и размер на съответния финансов ресурс, максимален размер на дълга, срокове и начини за усвояването му, лихвени условия, намерения за погасяване, размер на разходите за консултантски и административно-управленски услуги, източници за погасяване на дълга, влияние на дълговото финансиране и на разходите по обслужването на дълга върху бюджета на общината;

4. проектът да е предложен за обсъждане на местната общност, чиито становища и предложения са неразделна част от предложението.

Чл. 15. (1) Кметът на общината оповестява проекта, който ще се финансира чрез дългосрочен дълг, чрез покана за обсъждане, отправена до местната общност. Поканата трябва да съдържа общите параметри на проекта – предназначение, стойност, начин на финансиране и на обезпечаване, както и мястото и датата на провеждане на обсъждането.

(2) Поканата се публикува в един местен или регионален вестник и се поставя на обществено достъпно място в сградата на общината, като датата на обсъждането на проекта е най-малко един месец преди разглеждането на предложението от общинския съвет.

Общите параметри на новия дълг са следните:
– Максимален размер на дълга – 260 000 /Двеста и шестдесет  хиляди лева/ лв. придобит при условията на финансов лизинг, който е съобразен с изискванията на чл.32 от ЗПФ.
– Валута на дълга – български лева;
– Начин на финансиране – от собствени средства и обща изравнителна субсидия;
– Обезпечение на дълга – придобитите активи остават в собственост на лизингодателя до окончателното погасяване на дълга;
– Лихвени процент на лизинга – фиксиран, за периода на лизинга, не по-висок от  7% ;
– Такса обслужване на лизинга – не повече от  1 % ;
– Срок на лизинга – до 60 месеца;
– Предназначение на дълга – Основна цел при поемане на дълга е да се придобие  1/един/  брой  комбиниран колесен багер с предна кофа за товарене и задна кофа за изкопни работи, оборудван с допълнителен инвентар – гребло за снегочистене, бързосменник, допълнителна задна кофа и др. подобен инвентар.

Другите разходи, като тези за застраховки, регистрация в КАТ/КТИ и др. подобни са за сметка на собствените приходи на община Доспат.

При финансовия лизинг, един от основните компоненти на дълга са лихвите по него. Трябва да се отбележи, че през последния месец след извършено проучване сред основните лизингови компании в страната се установи, че фиксираният лихвен процент при финансов лизинг е между 6 и 7 процента.

Например в „ОТП ЛИЗИНГ”  е 7% ,  в „ИНТЕРЛИЙЗ“ на ОББ” е 6% , а от „Булбанк лизинг“ заявиха, че не участват в обществени поръчки. Лихвите се повишават предвид очерталата се напоследък тенденция за повишение на лихвените проценти на БНБ и на международния банков пазар.

Необходимо е да сме с фиксиран лихвен процент, за да изчислим по-коректно крайната сума по дълга.

Необходимите средства по обслужване на дълга ще се предвиждат, като приоритетно плащане в бюджета за всяка година до окончателното му погасяване. Обслужването на дълга е предвидимо и тъй като е дългосрочно, няма да натовари бюджета прекомерно.

Настоящото поемане на дълга ще е от изключително значение за местната общност, тъй като  ще спомогне  в голяма степен за осигуряване на зимното поддържане на общинските пътища и улиците в съставните на общината населени места.

Община Доспат проведе обществена поръчка за зимно поддържане на общинските пътища и улиците в населените места на общ. Доспат за общо седем обособени позиции /ОП/. На обществената поръчка се яви само един кандидат , който участва само за две обособени позиции. За останалите пет обособени позиции нямаше заявено участие и същите останаха без осигурено зимно поддържане за предстоящия зимен сезон.

Почти идентична бе ситуацията и през изминалия зимен сезон, когато за почти същите ОП участие заявиха други двама кандидати едва на третото обявяване на ОП за зимно поддържане.

Проведохме срещи с потенциалните участници, на която те заявиха, че нямат интерес да участват поради силно завишените цени на инертните материали, солта, горивата и липсата на работна ръка.

В тази връзка бяха обсъдени възможни варианти за изход от ситуацията. Имайки предвид очертаващата се тенденция за липса на потенциални участници се стигна да извода, че тенденцията ще бъде общината да извършва зимното поддържане на част от обособените позиции чрез ОП ОБЧ Доспат. За целта обаче е необходимо да се закупи нужната техника.

След анализ и доклад от страна на отдел „ИЕСС”  в Общината и ОП „ОБЧ”  Доспат се установи, че общината в момента разполага само с един собствен самосвал, оборудван с песъкарка за опесъчаване и гребло за снегопочистване.

Също така, след проведена обществена поръчка, бяха наети още три подобни машини. В момента  на общината е необходим един комбиниран багер, който ще се ползва за натоварване на смесите за опесъчаване и ако се наложи почистване на снежни маси от навявания и струпвания на сняг в резултат   на снегочистенето.

Същият е крайно необходим и през останалото време на годината за направа на горски пътища, разчистване на земни маси при евентуални бедствия , каквито се случиха през тази година, за изкопни работи при благоустройствени мероприятия, както и за редица други дейности, за които наемаме техника ежегодно.

Придобиването на такъв багер ще може да се ползва целогодишно за нуждите на община Доспат, респективно ще бъде в голяма полза за местната общност.

Комбинирания багер, който  общината ще придобие чрез финансов лизинг е необходимо да бъде нов, тъй като  практиката показва, че ремонта и поддръжката на употребяваните такива машини в последствие  са доста скъпи.

Общественото обсъждане ще се проведе на 18.11.2022 г. в сградата на общинска администрация на ул. „Кап. Петко Войвода“ № 3, Заседателна зала на Общински съвет Доспат, ет.3, от 10:00 ч.  Предложения и мнения могат да се подават и писмено до 17 ч. на предходния ден в деловодството  или на официалните  имейли  на община Доспат:  Obshtina.Dospat@dospat.egov.bg  и obshtinadospat@abv.bg  .

Дата: 11.11.2022г.                                                                                          гр. Доспат

С уважение
инж. ЕЛИН РАДЕВ
Кмет на Община Доспат

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура