Българското знаме ще се развява рекордно високо над Рожен

01 Nov, 2022

Стартира Национална дарителска кампания „България заслужава!“ за изграждане на 111-метров пилон, на който ще се вее българското знаме.

Роженските поляни в Родопите ще бъдат домакин на рекордния флаг, а знамето ще се вижда от километри разстояние.

Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон, поставен на най-високото място в целия свят.

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“, която през последните 11 години организира и реализира най-мащабни събития, сред които и Роженският събор.

През 2023 г., когато пилонът се планира да бъде издигнат, се навършват и 111 години от Освобождението на Родопите.

Пилонът ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията, проектирана с устойчивост на вятър със cкорост до 180 км/час, ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра.

Коничният стълб, с общо тегло от 55 тона, ще има електрическо задвижване на флага. Знамето ще е с площ от 1000 кв. метра и размери 25х40 метра.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура