Повишен интерес към соларните инсталации

31 Oct, 2022

Дървата за огрев остават сравнително по-евтиният вариант за отопление в област Смолян, дори след сериозното поскъпване на дървесината от началото на годината, информира БТА.

Иглолистни нацепени дърва се продават за около 130 лв. за кубик, според данни от търговец на твърдо гориво.

Около 200 лв. за кубик струват широколистните нацепени дърва, но се намират по-трудно в навечерието на отоплителния сезон.

Непроменени в сравнение с 2021 г. остават цените, на които Южноцентралното държавно предприятие продава дървата, но транспортирането им допълнително оскъпява крайния продукт до нива на пазарните цени.

Средно 42 лв./кубик струват широколистните цепеници за отопление, ако се купят от временните складове на ЮЦДЦ на място в гората.

Предприятието е планирало за тази година 70 000 кубика дърва за огрев в повече от миналогодишните разчети, съобразявайки се с повишеното търсене на дървесината за отопление, според инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП. Над 310 000 кубика от планираните вече са осигурени за отопление.

Почти двойно е повишен интересът към закупуване и монтаж на соларни инсталации в област Смолян от началото на лятото, според инж. Недко Пашамов – експерт по соларни системи и автор на книгата „Въведение във фотоволтаиката“.

Предпочитанията към соларните системи се наблюдават след поскъпването на електроенергията и други енергийни източници. Преобладаващ вариант на соларни системи при битовите абонати е монтиране на термопомпи в комбинация с фотоволтаици, обяснява инж. Пашамов.

Според него соларна инвестиция до 5 киловата  за една къща може да бъде около 12 – 16 хил. лева и се изплаща за над 10 години при сегашните цени на електроенергията.

След около 2 години, когато битовите потребители също ще трябва да купуват енергия от свободния пазар, възвращаемостта на инвестицията ще се намали до 4 – 5 г.

Преминавайки към соларни инсталации, хотели в планинската област изплащат инвестицията в тях за около 2-3 г., пресмята специалистът по фотоволтаици.

Малките хотели в Смолянска област основно разчитат на отопление на дърва и пелети, обяснява Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.

Камините с пламтящи дърва дори се считат за задължителна част от уюта на семейните хотели и къщи за гости в планината.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура