Цената на родопския мед достигна до 20 лева за килограм

21 Oct, 2022

Между 10 и 12 кг от кошер е средният добив на мед в Смолян. Това каза пред агенция “Фокус“ Атанас Костадинов – председател на местното сдружение “Родопска пчела“.

“Отчитаме като много добра година за нас пчеларите. За вътрешността на страната това не са много добри добиви, но при нас в планината те са по-скромни. Тази година между 10 и 12 кг от кошер е средния добив, а миналата година той беше 6-7 кг и тази година добивите са двойни“, поясни Костадинов.

Той уточни, че има специфика, че в края на периода пчелите са внесли доста манов мед от иглолистните гори, който е почти невъзможно да се извади. Този мед е върнат на пчелите с определини техники, за да се ползва от тях за зимуването, допълни пчеларят.

Костадинов отбеляза, че има увеличение в цените на меда, но клиените проявават разбиране, защото знаят, че местната продукция е качествена и държат на нея.

Миналата година цената беше около 14-15 лв. на килограм, а тази година е от 16 до 20 лв. за килограм, сравни Костадинов.

Държим на качествената продукция, подчерта медарят като отбеляза, че в Родопите има около 2400 билки.

„Това е разликата с меда от вътрешността на страната, който е от рапица или слънчоглед и затова и цената е по-висока, защото е наситен с билки“, посочи пчеларят.

В сдружението “Родопска пчела“ членуват редица пчелари, като освен от община Смолян има и такива от всички региони на областта като Мадан, Рудозем, Върбина, Чепеларе и Михалково.

„Отворени сме за пчеларите от целия регион, тъй като няма друго пчеларско сдружение тук”, добави Костадинов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура