Мадан привлича туристи с уникален минен музей

13 Oct, 2022

Реализираните дейности и положителните резултати от изпълнението на проект „Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион”/ „Sustainable eco-cultural valorization of mines and quarries sites in the cross-border area“, акроним: „Terra-Mine”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България” 2014-2020 г.“, бяха представени от ръководителя на проекта Бисер Курджиев пред местните и националните медии в Мадан и региона.

Основната цел на проекта е валоризирането на мини и кариери в гръцко-българския трансграничния район и превръщането им от места на традиционните занаяти и професионална дейност в атрактивни и действащи места за посещение, както за местното население, така и за посетители.

Закритата минна изработка в град Мадан е трансформирана и обособена в подземен минен музей „Сполука“.

На обекта са прокарани изработки /камери/, извършени са възстановителни и обезопасителни работи и е изградено подходящо осветление.

Проектът е уникален в сферата на минния туризъм, заяви кметът на Община Мадан Фахри Молайсенов.

По думите му, подземният минен музей “Сполука” е единствен на Балканите. Цялото трасе е направено с релсов път, за да се използва рудничен транспорт за достигане до експонатите.

Кристална зала „Родопски кристал“ e ремонтирана и освеженa, а всички експонати са подредени тематично и са специално осветени.

Изградена е и рампа за хора със затруднено придвижване за по-лесен достъп до залата.

Според кмета на Община Мадан Фахри Молайсенов Кристалната зала “Родопски кристал” е единствена по своето естество в света.

По проекта са изпълнени още дейности, свързани с ремонт и рехабилитация на „Музей по минно дело и рудодобив” – Мадан, облагородяване на прилежащата територия в района на музейните съоръжения, обезопасяване на „Пещера Шаренка” и превръщането и в туристически обект.

Кметът на Община Мадан Фахри Молайсенов сподели, че замисълът на проекта е да провокира максимален брой туристи да посетят тези единствени по рода си атракционни места в града, които нямат аналог.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура