Роженската обсерватория очаква доставка на наблюдателна кула и нов телескоп

30 Sep, 2022

Купол и кула за новия 1,5-метров телескоп на Националната астрономическа обсерватория в Рожен ще бъдат доставени до края на октомври, според информация от директора на обсерваторията Никола Петров.

Той съобщи пред репортер на БТА, че на 17 октомври е планирано да потеглят от Италия куполът и наблюдателната кула, а през ноември – да пристигне от Австрия и самият телескоп.

На площадката на Рожен, планирана за новия телескоп, вече е готов фундаментът, върху който ще се монтират наблюдателната кула и куполът.

Новият телескоп вече бе тестван в заводски условия през май в австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. Компанията е изпълнител на договора за доставка и монтаж на 1,5-метровия роботизиран телескоп.

Проектът е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН, уточняват от НАО-Рожен.

Новият телескоп на Обсерваторията е от последното поколение оптични телескопи, а извършените в Австрия проби показват, че става дума за перфектен инструмент за космически наблюдения, според астрономи от НАО.

Новата апаратура ще позволява много по-прецизно насочване и извършване на дистанционни наблюдения.

С новия телескоп НАО- Рожен ще затвърди мястото си на водещ астрономически научен център в Югоизточна Европа, коментират астрономите.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт