Чепеларе с престижно отличие за развитието на туризма

26 Sep, 2022

Министърът на туризма Илин Димитров беше гост на Националните хайдушки празници “Капитан Петко войвода”, които се проведоха в град Чепеларе – Зеленото сърце на България.

Димитров връчи грамота на кмета на Община Чепеларе Боран Хаджиев, с която отличи общината за принос в утвърждаването и развитието на зимния и климато-балнеоложкия здравен туризъм и принос към инициативата за популяризиране на туристическа дестинация България.

“Само познавайки миналото, ще можем да градим успешно бъдещето си. В дни на разделение и смут имаме все по-голяма нужда от лидери и истински патриоти. Подобни събития пазят паметта ни жива”, каза министър Димитров пред присъстващите.

Той подчерта значението на подобни инициативи, които придават неповторим автентичен дух, привличайки повече посетители и допринасят за устойчивото развитие на регионите и местните общности.

Сред разнообразните събития, подготвени за посетителите на Чепеларе, туристите и гостите на празника имаха шанса да се докоснат до автентичната пушка на легендарния Капитан Петко войвода, която от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян и сега бе показана на хайдушкия празник в центъра на Чепеларе.

Автентичното оръжие е марка “Уинчестър” и за него има легенда, че е подарено на българския капитан от италианския революционер и обединител на Италия Джузепе Гарибалди.

Кулминацията на националните хайдушки тържества в курортния родопски град бе възстановката по посрещането на Капитан Петко войвода на кон, с хайдушка чета, коне и малки моми, които му поднасят китка здравец, под звуците на кабагайди.

В образите на прочутите поборници влязоха гайдарски състав „Капитан Петко войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“, Конна база „Аспарух“ и самодейни състави към Община Чепеларе.

Подобни

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новини от региона

туризъм

спорт

култура