Смолянската полиция с акция по метода „Широкообхватен контрол“

21 Sep, 2022

От 16 до 22 септември под егидата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (Roadpol) се провеждат Дните на безопасността на пътя, като днешният ден – 21 –септември е определен, като Денят без загинали на пътя.

Целта е в рамките на едно денонощие да няма пътнотранспортни произшествия с жертви. Мотото на тазгодишната кампания е – „Остани жив, спаси животи!“

Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен конторл“  се проведе днес в рамките на два часа от 09:00 до 11:00 часа в гр. Смолян на ул. „Невястата“, място с концентрация на пътни инциденти.

Целта на този вид контрол е подобряване на пътната обстановка, чрез прилагане на нулева толерантност към нарушителите на пътя и  недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози и неправоспособни водачи.

В акцията участваха 3 екипа на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в РУ-Смолян. Извършени са проверки на 67 автомобила и 72 граждани. За установените нарушения са съставени 4 акта по Закона за движение по пътищата и са наложени 2 глоби по фиш.

Водачите са тествани с техническите средства за  употреба на алкохол и наркотици, като такива не са установени в рамките на операцията. Установено е 1 МПС с прекратена регистрация, като на водачът е наложен административна мярка – отнемане на СУМПС.

През изминалите седем дни, от 13 до 20 септември, в хода на полицейски операции за осигуряване безопасността на движението по пътищата са проверени 1774 МПС и 2157 водачи и пътници. За констатираните нарушения  на място са съставени 74 акта за установени административни нарушения и са издадени 236 фиша.

Двама водачи са шофирали след употреба на алкохол. Четирима са санкционирани за неправилно изпреварване.

Връчени са 99 електронни фиша и са изготвени няколко заповеди за прилагане на принудителни административни мерки /ЗППАМ/(отнеманe на СУМПС и/или прекратяване на регистрация на МПС). За посочения период няма регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Засилен контрол по пътната безопасност продължава на територията на областта. Следи се за спазване на ограниченията на скоростта, пътните знаци и маркировката, както и опасното поведение на пътя – неправилно изпреварване, отнемане на предимство.

 

Снимки: МВР

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура