Проекти за над 550 млн. лева в плана за интегрирано развитие на Община Смолян

21 Sep, 2022

Проекти за над 550 млн. лева са включени в разработения план за интегрирано развитие на Община Смолян за периода 2021 – 2027 г., според информация от проведеното обществено обсъждане на проекта, предаде БТА.

Планът обобщава визията за развитие на общината с мотото „Община Смолян – зелена, иновативна и гостоприемна“.

В проектоплана са заложени като основни цели икономически подем с по-висока добавена стойност, опазване на околната среда и интегрирано пространствено развитие, фокусирайки се върху развитие на социалния и човешки потенциал.

Предстои проектът за план за интегрирано развитие да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет, след което ще се представи пред Областния съвет за развитие.

Акцент в плана е създаване и развитие на Технологичен парк в Смолян с индикативен бюджет от близо 10 млн. лева.

В сферата на туризма е заложен проект за реставрация, консервация и социализация на недвижими културни ценности и културно наследство, както и използване на дигитални технологии за тяхното популяризиране.

Планът предвижда и продължаване на програмите за саниране на публични и жилищни сгради с прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Проект „Е-община“ на стойност 2,7 млн. лв. е с прогноза за изпълнение за четири години. В спортната инфраструктура е включено изграждане на открит плувен басейн в кв. Устово в Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура