Над 1000 дка горски територии са пострадали при бурята в Родопите

20 Sep, 2022

Над 50 000 кубика е повалената дървесина след бурята в района на Девин през почивните дни, заяви пред БТА Здравко Бакалов – директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян.

Засегнатите от ураганния вятър горски територии са над 1000 дка, според първоначалния оглед на щетите от природната стихия.

Повалените дървета са предимно иглолистни видове от гори на възраст 60 – 100 г.

От ЮЦДП ще отправят искане да се премине към процедура за директно договаряне с фирми, които да извършат сеч и събиране на увредената от ураганния вятър дървесина.

Част от рухналите от вятъра вековни дървета са в гори, в които не е извършван дърводобив или в  зони, за които е действала забрана за сечи.

Пострадали са естествени борови и смърчови гори на територията на горските стопанства в Доспат, Борино, Селище, Борово, „Извора“, „Широка поляна“.

Според информация от ЮЦДП става дума за гори във фаза на старост и горски територии с висока консервационна стойност.

Горски експерти на ЮЦДП продължават с огледа на щетите от бурята, а работници на предприятието разчистват надвиснали и паднали дървета около пътищата.

След окончателното описване на размера на щетите, от предприятието ще предприемат необходимите стъпки за извършване на дърводобив преди началото на зимата.

Ако падналата дървесина остане по-дълго време в горите, има риск от разпространяване на вредители като дървесен корояд, предупреждават от ЮЦДП.

Добитата дървесина ще бъде пласирана  чрез продажба от склад или с търг.  Това е ценна дървесина, според Бакалов,  цената на иглолистната сега е около 280 лв. за кубичен метър.

 

Снимки: ЮЦДП

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура