Мариян Беляков: Индикациите за зимния сезон са добри

13 Sep, 2022

Подготовката за предстоящия ски сезон както на легловата база, така и на ски зоната, върви с пълна сила. Към момента индикациите за зимния сезон са добри. В същото време обаче сметките за всички видове енергоносители се очаква да бъдат рекордно и непосилно високи, заяви Мариян Беляков – член на УС на БХРА и изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

В случай, че държавата не намери начин да въведе допълнителни компенсаторни мерки за цената на електричеството и за другите енергийни ресурси, ситуацията може да доведе до невъзможност за доставка на стоки и услуги, респективно за масови съкращения и фалити на предприятия в сферата от всякакъв размер, алармира той.

Всяка калкулация, която правим на цените и оперативните дейности за предстоящия зимен сезон, се оказва нереална. Налага се да променяме начина си на мислене, буквално седмица за седмица. Липсва каквато и да е предвидимост, отбеляза Беляков.

Не разбирам защо в тази тежка криза не се позволи на хотелиерите и други индустрии да ползват безакцизен газьол за отопление. Подобна възможност съществуваше, но бе спряна заради злоупотреби, които по никакъв начин не са свързани с туристическия сектор и ползването на това гориво по предназначение, посочи Мариян Беляков.

Освен това категорично трябва да бъде удължено действието на антикризисната мярка за намален ДДС от 9 на сто за заведения, туристически, спортни и други допълнителни услуги поне в бюджета за следващите 2 години, подчерта изпълнителният директор на „Пампорово” АД.

Това са две напълно изпълними и работещи мерки, които ще помогнат на бизнеса евентуално да има шанс да оцелее до по-добри дни, допълни Беляков.

 

 

За поредна година Πaмпopoвo e нoминиpaн в престижния международен ĸoнĸypc нa World Ski Awards зa „Нaй-дoбъp cĸи ĸypopт на Бългapия“.

Петзвездният хотел „Орловец” е номиниран в категория „Нaй-дoбъp cĸи хотел в Бългapия“.

Онлайн гласуването ще продължи до 7 октомври 2022 г.

Победителите в туристическия конкурс, известен като „Оскарите на туристическата индустрия” ще бъдат обявени по време на 10-та церемония на World Ski Awards от 18 до 20 ноември в Китцбюел, Австрия.

Подкрепете любимия си курорт Пампорово с гласа си ТУК.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура