Поставиха туристическа маркировка на екопътека „Старата воденица“ в Чепеларе

11 Aug, 2022

Поставени са подробни указателни и информационни табели до атрактивната екопътека „Старата воденица“ в Чепеларе, обявиха от Общината.

Започва при последната сграда на фабриката за ски “Amer Sports” в град Чепеларе и е достъпен до старата воденица.

Маршрутът е 3 км. , а времетраенето на прехода е 1 час.

Предстои да бъде продължена догодина с още 3,6 км. до стар римски мост, намиращ се преди село Богутево, което ще удължи прехода като времетраене с още 1 час и 20 минути.

Археолози откриват нови артефакти в пещерa Чая край Чепеларе

„Пътят на водата“ е участък от пътеката, който проследява пътя на водата или така нареченият арк (диалектна дума с турски произход) – канал, вада довеждащ водата от реката.

По наредения с голямо усърдие и майсторство каменен дувар (стена, ограда) водата достигала чак до воденицата, където задвижвала голямо воденично колело.

При вековната воденица с автентичния си интериор и архитектура са снимани няколко емблематични български филми с историческа стойност: „Време разделно“, „Капитан Петко войвода“ и „Записки по българските въстания“.

Инициативата за възстановяването на екопътеката е на Марчо Паунов.

„Създадох инициативата, за да се подобри летния туризъм в Чепеларе. Да създадем нов продукт и да привлечем повече гости“, сподели Марчо Паунов.

Финансирането на пътеката е извършено основно от Община Чепеларе по Програма за развитие на туризма 2021-2022 г. с подкрепата на „Алпийски тролей Zipline – Чепеларе“.

Ръководството на Община Чепеларе изказва благодарности към Марчо Паунов и колегите му, към Туристически информационен център Чепеларе, учениците от ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе и всички доброволци, включили се в облагородяването на пътеката.

 

Снимки: Община Чепеларе (Facebook)

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура