Община Чепеларе продължава обновяването на уличната мрежа

08 Aug, 2022

Ремонтните дейности на улична мрежа на територията на Община Чепеларе са непрекъснат процес, информират от Общинската администрация.

На територията на община Чепеларе неспирно се работи по изготвяне на проекти и процедури за реконструкция, рехабилитация и изграждане на обекти от уличната мрежа по всички населени места.

Пет различни строителни фирми, избрани по ЗОП работят по извършването на строително монтажните работи и дейностите, които се извършват.

В момента се изготвят проекти за селата Павелско, Хвойна и Орехово. В Павелско предстои благоустрояване на ул. „Зареница“. В момента е в ход и процедура за избор на изпълнител за обекти „Доизграждане на водопроводна мрежа“.

В Хвойна е предвидено благоустрояване на ул. „9-ти септември“, а също и рехабилитация на ул. „Васил Левски“, за която се кандидатства с проект по ПРСР-МИГ „ПРЕСПА“, подмярка 7.2 .

В Орехово е планирана за реконструкция улицата при дом на Костадин Марков.

В с. Богутево бе обявена процедура за избор на изпълнител на обект „Доизграждане на водопроводна мрежа“ и е избран такъв, под условие, че дейностите ще стартират след получаване на осигурени финансиране на средства от Министерството на финансите.

За с. Проглед предстои проектиране и реконструкция на улица край гробищния парк.

В к.к. Пампорово се извършва реконструкция на централната улица, която включва полагане на асфалт и изграждане на тротоари, възстановяване на мини подпорни стени и изграждане на велоалея в частта на Община Чепеларе.

Успешно стартира проект Рехабилитация на улица „Никола Чичовски“, от о.т. 89 до о.т. 357, гр. Чепеларе и реконструкция на улица „Ирландия“, гр. Чепеларе, който се реализира по Програма за развитие на селските райони, BG06RDNP001-19.091 – МИГ “Преспа” – подмярка 7.2. “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

На 23.02.2021 г. бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощта в размер на 206 992,24 лева . Съгласно УСЛОВИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г., Община Чепеларе премина успешно през всички процедури за предварителен и последващ контрол и подписа анекс към договор за безвъзмездна финансова помощ на 31.05.2022 г.

На 29 юни 2022 е открита строителна линия, с която стартира втори етап по рехабилитацията на улица „Никола Чичовски“ о.т.89 до о.т. 357. Рехабилитацията включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка и тротоарните площи. Обектът се изпълнява своевременно.

С целеви средства от държавния бюджет се реализират и 6 други обекта от уличната мрежа на територията на град Чепеларе. Завършени са улица „Никола Чичовски“ о.т. 375 до о.т.385 и улица „Цар Иван Асен II“ от т. 389 до о.т. 378.

Предстои асфалтиране на ул. „Спортна“, която за щастие на живущите там е с изцяло подменена водопроводна мрежа и от части канализационна мрежа, изградени са подпорни стени и след като се положи асфалта, пътна част ще бъде напълно реконструирана и обновена.

Непредвидени конструктивни обстоятелства по нарушени тръби са наложили тяхната подмяна с нови, от което е последвало известно забавяне на поставените срокове, но постигнатото благоустрояване е направено за доброто и благоденствието на жителите и туристите в Чепеларе и чакането определено си заслужава!

Стартира работа и по цялостно изграждане на дълго чаканата улица „Есперанто“ о.т 545 до 25 м. след о.т 549. Сега се изграждат масивни стоманобетонни подпорни стени (етап 1), тъй като улицата се намира буквално в гората.

В процеса на реализация на обекта се е наложило известно забавяне, поради времето, необходимо за отчуждителни процедури и нуждата от разделяне на обекта на етапи.

Престои изпълнение и на други два обекта в гр.Чепеларе – ул. „Туристическа“ и ул. „Атанас Пепеланов“.

Предстоят ремонтни дейности и на улица „Ирландия“, за която по проект е предвидена реконструкция на пътното платно и тротоарите. Преди да бъдат реализирани тези дейности, Община Чепеларе ще изгради водопроводна мрежа и подпорни стени“.

По проект “Подобряване на условията за спорт и отдих в град Чепеларе чрез изграждане на трибуни на мини футболно игрище с изкуствена настилка”, осъществяван с финансовото подпомагане на Министерството на младежта и спорта също се работи усилено, в резултат на което ще бъдат изградени трибуни за 348 души.

Към момента обектът е временно „замразен“, поради непредвидими конструктивни проблеми, свързани с устойчивостта на терена, които изискват ново проектантско решение. Веднага след намирането му, дейностите ще бъдат възобновени.

По всички населени места е предвидено „изкърпване“ на нарушената асфалтова настилка. Община Чепеларе планира закупуване на необходимата техника с цел самостоятелно да извършва текущи улични ремонти по асфалтовите настилки.

За всички инфраструктурни обекти на територията на община Чепеларе се работи интензивно и в срок.

Разбира се при такъв тип обекти се появяват и непредвидени обстоятелства, които налагат забавяне или дори замразяване на обекта до намирането на техническо, финансово или документално решение, за което община Чепеларе не пести сили и ресурс.

Работата в условия на политическа и икономическа нестабилност поставят ръководството пред редица проблеми и предизвикателства във всички сфери, но особено в сферата на строителството.

Ежедневната промяна в цените на строителните материали и горивата се отразява на цялостния процес на строителство.

Процедурите, които се провеждат по реда на Закона за обществени поръчки , както и по отчуждаване на имоти също не са леки и отнемат време.

Но въпреки непредвидените обстоятелства които могат да забавят сроковете на изпълнение, ремонтните дейности в общината продължават и както всеки ремонт изискват търпение, тъй като жителите са поставени пред временни неудобства.

Всичко, което се прави и се проектира е наистина хубаво и както кметът Боран Хаджиев увери „При всеки стартирал обект се стремим към финализирането му във възможно най-кратки срокове, доколкото зависи от нас. Нека не се фокусираме върху датите, защото важен е крайния резултат“.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура