2,7 млн. лева за изграждане на водопроводна мрежа в рудоземското село Чепинци

01 Aug, 2022

Съгласно публикуван списък от Министерство на регионалното развитие и благоустройството община Рудозем има одобрен проект за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа на с. Чепинци.

Стойността на проекта е 2 700 000 лева, съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Това е чудесна новина за жителите на с. Чепинци и аз съм много щастлив, че ще продължим работата по обекта, посочи Пехливанов.

„Но! Тук слагам едно голямо НО, защото нещата не са такива каквито изглеждат, въпреки множеството радостни публикации от народни представители, партийни функционери и фанфарните статии в медиите, какви велики неща са се получили с разпределянето на средствата гласувани още при приемане на бюджета на държавата.”, поясни кметът.

Хронологията е следната:

  1. При приемане на бюджета на РБългария за 2022 г. са заложени средства в размер на 500 млн. лева за общински проекти. Това се случва през м. февруари, а сега е края на юли. Общините все още не сме сключили договори и не сме получили средства, което е проблем с оглед на отиващия си в края на м. октомври строителен сезон.
  2. Още през м. януари община Рудозем е подала проекти за водоснабдяване на с. Елховец, с. Витина, с. Грамаде, с. Оглед, кв. Мейково /ул. Иван Вазов/ – гр. Рудозем/нови проекти/. Също така е подадено искане за продължаване на финансирането на водопроводна мрежа в с. Чепинци, започнало още през 2019 г. и финансирано на два пъти досега.
  3. Исканията за финансиране са актуализирани на два пъти през м. март и м. юни, съобразно указания на МРРБ.
  4. В началото на м. юли МРРБ публикува списък с одобрени проекти, където на община Рудозем бяха одобрени и трите проекта за водоснабдяване – Елховец, Витина-Грамаде-Оглед-Мейково и довършване на Чепинци
  5. Също така в напреднал стадий бе и одобрението на довеждащия водопровод Мочуре – Рудозем, който попада в обхвата на пътя Рудозем – Пловдивци и без реконструкцията на който не може да се рехабилитира пътя. Път, който знаем е в ужасно състояние и е отговорност на АПИ.
  6. Незнайно защо обаче в подбора на проекти се включи министервство на финансите, към което бяхме поканени да подадем наново до 3 проекта, подредени по приоритет. Община Рудозем в срок изпълни указанията и подадохме отново проектите, отново подредени по приоритет. А най приоритетни са вътрешната водопроводна мрежа на с. Елховец и довеждащия водопровод, поради факта, че тяхното изпълнение трябва да бъде преди рехабилитацията на пътя Рудозем – Пловдивци.

7. В крайна сметка в актуализирания списък с одобрени проекти остана само продължаване на финансирането на с. Чепинци, което е чудесно, отбеляза кметът Пехливанов.

Тук възникват резонните въпроси:

  1. Кой и защо реши да отпаднат важните проекти за община Рудозем? Защо не бе взета впредвид приоритетността посочена от мен в писмото до Министъра на финансите. Защо някой друг, а не местната власт ще решава кое е по – важно за жителите на общината.
  2. Означава ли това класиране, че държавата няма намерение да се рехабилитира пътя Рудозем – Пловдивци, какъвто ангажимент поеха народните представители от управляващата коалиция пред жителите на елховското поречие на изнесеното заседание на ОбС – Рудозем, посветено на пътя.

В качеството ми на кмет на община Рудозем ще подкрепя категорично заявените протестни действия от страна на жителите на с. Войкова лъка, Бърчево, Елховец, Витина, Поляна, Пловдивци, Коритата, Мочуре, Равнината и Иваново, които ежедневно ползват въпросния път и които бяха лъгани години наред, че ще се случи дългоочаквания ремонт, допълни Румен Пехливанов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура