Марин Захариев: Платеното паркиране се въвежда с цел ред

20 Jul, 2022

Платеното паркиране в Смолян и по-голямата част от градовете в България се въвежда по-скоро с цел ред. Това заяви заместник-кметът на Смолян Марин Захариев в интервю пред БНР.

Ако в София, Пловдив, дори Слънчев бряг от това нещо общините печелят, в по-малките градове това не е така, тъй като зоните са сравнително малки.

По думите на Захариев платената зона в Смолян на този етап се очартава да бъде около 400 паркоместа. Като голяма част от тях са обособени в няколко големи паркинга.

В момента, бидейки нерегламентирано паркирането, някои паркинги са заети от превозна средства, които не се движат. Нямайки регламентация се получава така, че хората оставят по две-три коли, продава се, без регистрация, отбеляза Захариев.

Той посочи, че законовата рамка за коли без регистрация е много тромава – три месеца се слагат стикери, за да се отстранят автомобилите, така че краткият отговор е “За да въведем малко ред” – тези, които актвно се движат в града, знаете, че във всички градове вече е натоварено – автомобилите са много, да имат къде да спират и да въведем ред с тези автомобили, които не се движат активно или се използват сезонно.

Има хора с няколко автомобила, използват основно един, другите почти не се изпозлват, но те пък заемат места, особено в централната градска част, коментира Марин Захариев.

„Разбира се, в целия град има проблем с паркирането, но ние, както навсякъде, опитваме да разрешим този проблем в централната градска част.”

Платената зона за паркиране ще обхване основно Административния център в града – Общината, Областна администрация, улиците „ Архитект Петър Петров” и „Дичо Петров”, паркингът пред търговски център Евридика, паркингът зад Родопски драматичен театър, локалното платно на булевард „България” и паркоместа пред хотел Смолян.

Също така около пешеходната зона на Стария център – паркингът под 1-во СУ, улица „Здравец”, улица „Капитан Петко Войвода”, улица „Карлък” и паркингът пред сградата на Първа инвестиционна банка.

Най-удобният вариант е да има няколко способа за заплащане, посочи зам.-кметът Захариев.

Чрез SMS за тези, които идват краткосрочно, абонаменти за тези, които са целогодишно в такива зони и разбира се – електронни билети, които ще се продават от търговски обекти и административни сгради, поясни Захариев.

Обмисляме варианти за машинно продаване на билети, но смятаме да избегнем продаването на билети от проверяващи или хора, които работят в зоната.

Дори обмисляме терминали за чужденци, които може би хипотетично няма да могат да пращат SMS-и или дори да не знаят език, ще могат с карта кредитна или дебитна да си купят от тези терминали, посочи Захариев.

Активно работим по поставянето на пътни знаци и маркирането на зоната и се надяваме това да свършим през летния сезон и някъде септември, средата-края на септември да заработи зоната, заяви заместник-кметът.

Ще имаме един гратисен период от 10-15 дни, в които няма да се поставят скоби. Само ще се извършват предупреждения, подчерта Марин Захариев.

Заместник-кметът очаква за около две седмици хората да се научат как да използват зоните.

Планира се при необходимост да се използва скоба за автомобили в нарушение, в краен случай ще се използва репатриращ автомобил чрез наемане, защото няма нужда Общината да прави инвестиция за репатриращ автомобил за единични случаи.

Работното време на синята зона ще бъде в часовия диапазон от 08:30 до 17:30 часа от понеделник до петък. Паркирането ще бъде безплатно в часовете извън този диапазон, както и в събота и неделя.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура