Обичната актриса Деси Минчева чества 50-годишен юбилей

12 Jul, 2022

Една от най-обичаните смолянски актриси Деси Минчева чества през м.юли 2022 г своя 50-годишен юбилей.

Завършила е висшето си образование, магистърска програма, в класа по Куклено актьорско майсторство на проф. Атанас Илков в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” – София през периода 1991-95 г.

Следдипломни квалификации има в Летен Университет, Амстердам/Маастрихт – Холандия и Лятна академия за изкуства и култура, Залцбург – Австрия.

През 2004 г. съвместно с режисьора Петър Тодоров създават Център за изкуства “За Родопите” в с. Бостина.

От 2012 насам тя е съосновател и артистичен ко-директор на Международния фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“, който се провежда ежегодно в Смолян и други над 20 населени места в областта.

Със спектаклите на Център за изкуства “За Родопите”, Десислава постига големи международни и национални успехи – “Анатомия на крайното” (2004) – последния спектакъл, в който участва голямата българска актриса Златина Тодева, “Кокошка с брошка” (2005), “Делта” (2006) – с 10 представления в историческия “Ла МаМа” в Ню Йорк, “Аз, Душата” (2008), “Коса” (2009), “Сливи за смет” (2010), “Жълто” (2013), „Концертът“ (2019), „Кълбо“ (части 1 и 3, 2012, 2021)„Нарисувай ми човек“ (2022) и други. Турнета са осъществени в над 35 държави в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

През периода 2006-2011 Десислава Минчева е актриса в РДТ “Н. Хайтов” – Смолян и в ДТ “Н. Масалитинов” – Пловдив. От 2015 г досега актрисата отново е част от състава на РДТ “Н. Хайтов” с редица главни роли в постановките „Румеу и Жолиета от Дунюву“, „Чичовци 2014“, „Bulgaria“ ЕООД“, „Рибарски свади“, „Цяло лято четох“ и други. Десислава Минчева е участвала и в спектакли на Младежки театър – София, ДТ „К. Величков“ Пазарджик, ДКТ Бургас и др.

Десислава Минчева е лауреат на културните награди на Община Смолян и Община Бургас през 2019 г. Тя е носител и на редица престижни български и международни театрални отличия:

“Кокошка с брошка”: Най-добра женска роля за на фестивала “Гумбекови дни” 2009 в Хърватска, Най-добра актриса на фестивала “Албамоно” 2007 в Албания, Най-добра актриса на фестивала “СТАР ГАЛА” 2007 в Румъния, Награда за изключително актьорско постижение на международния фестивал “Двама са малко, трима са много” 2006 в Пловдив.

“Кокошка с брошка” има номинация за “Икар” за Най-добър куклен спектакъл, 1-ва награда за най-добър български спектакъл от холандското жури на фестивала “Двама са малко, трима са много” 2006, Награда за актьорско изпълнение на фестивал в Търговище.

“Аз, Душата”: Награда за най-ярко художествено присъствие от Съюза на артистите в България на фестивала “Панаир на куклите” в София през 2008 и Наградата за Най-добра женска поря на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ в Стара Загора през 2017 г.

“Аз, Душата” е отличен с Награда за най-добър спектакъл на международния фестивал “Двама са малко, трима са много” 2008 в Пловдив, както и с 1-ва награда за най-добър български спектакъл от холандското жури на същия фестивал.

“Сливи за смет”: Десислава Минчева получава номинация за националните награди “Икар 2011” за куклено изкуство, както и наградите за актьорско майсторство от фестивалите “Михаил Лъкатник” в Ямбол и “Вълшебната завеса” 2011 в Търговище.

“Сливи за смет” е отличен с Наградата за най-добър българоезичен спектакъл на фестивала “Двама са малко, трима са много” 2010 в Пловдив, както и с 1-ва награда за най-добър български спектакъл от холандското жури на същия фестивал.

„Жълто“: Десислава Минчева печели актьорска награда на фестивала „Вълшебната завеса“ 2016 в Търговище.

„Цяло лято четох“: За ролята си в спектакъла на РДТ Смолян Десислава е част от екипа, който получава наградата за „Актьорски екип“ на фестивал в Търговище.

„Филифьонката, която вярваше в бедствия“: За главната си роля в спектакъла на ДКТ Бургас Десислава Минчева получава Номинация за „Икар 2019“ за „Индивидуално постижение в кукленото изкуство“. Спектакълът печели националната награда „Икар 2019“ за „Най-добър куклен спектакъл“.

На фестивала „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив през 2018 спектакълът получава 3-те главни награди – „Най-добър спектакъл“ от международното жури, 1-ва награда за „Най-добър български спектакъл“ от холандското жури и Наградата на детското жури.

Десислава Минчева е пътувала на десетки фестивали и турнета в България, Македония, Румъния, Албания, Гърция, Турция, Полша, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Чехия, Австрия, Германия, Италия, Франция, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Исландия, Великобритания, САЩ, Мароко, Монголия, Пакистан, Индия, Австралия, Сингапур, Русия, Китай, Перу и др.

Десислава Минчева се снима в няколко игрални филма, между които “14 целувки” (1993) и “Шивачки” (2008).

Като певица Десислава има участия в България, Германия, САЩ, Словения, Франция, както и изнесен самостоятелен концерт с български и ромски фолклор в Латвия.

Като театрален и вокален педагог тя ръководи курсове в Италия, Германия, Великобритания, Австралия, Сингапур и България.

Честит юбилей и пожелания за много бъдещи творчески и житейски успехи!

 

 

  • Снимки: Интернет
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура