Очаква се ГКПП Рудозем-Ксанти да бъде отворен в началото на 2023 г.

11 Jul, 2022

Постигнато е съгласие от страна на българските и гръцките власти за отварянето на ГКПП Рудозем – Ксанти за преминаване на леки автомобили до 3,5 тона.

Януари 2023 г. е реалистичният срок за отваряне на граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти, заяви депутатът от Продължаваме Промяната Михал Камбарев на форум за развитието на Родопите в Баните.

Темата за възможно най-бързото отваряне на пункта е била дискутирана по време на визитата на премиера в оставка Кирил Петков в Гърция, посочи Камбарев, който лично е присъствал на разговорите с гръцкия премиер Мицотакис.

От гръцка страна е потвърдено, че се работи по трасето с перспектива до 15 септември да завършат строителните дейности по пътя.

Постигнахме съгласие, че това ГКПП ще бъде отворено в най-кратки срокове, допълни Камбарев и уточни, че след приключване на строителството следват тестове на трасето и мрежата, както и издаване на самия пункт, което изисква известно време.

Добрата новина е, че вече има съгласие на най-високо политическо ниво и вярвам, че не може да бъде спряно отварянето на пункта, отбеляза народният представител.

Според Камбарев основният проблем на Смолянския регион е именно свързаността, както на север към Пловдив, така и на юг към Гърция.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура