Електромобилите в Смолян все още са единични бройки

11 Jul, 2022

Електромобилите в област Смолян все още са единични бройки, около десетина автомобила, заяви пред БТА Стоян Бочуков – представител на фирма, която е монтирала единствените за Смолянска област бързи зарядни станции.

Инсталирането на бързозарядни станции всъщност е насочено към обслужване на туристи и транзитно преминаващи през региона собственици на електрически автомобили, допълни бизнесменът.

Сред собствениците на електрически превозни средства в областта са Общините Смолян и Неделино.

Общо предимство от използването на електромобилите е по-чист въздух в градовете, по-малко шум и намаляване на емисиите в подкрепа на общата борба с климатичните промени.

В много европейски страни стимулирането на електрическата мобилност започва с финансово подпомагане за закупуването им.

У нас за физическите лица подобна мярка все още няма, макар от години от подобно подпомагане да се ползват централната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации по специална инвестиционна програма на Националния доверителен екофонд.

До миналата година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни автомобили, но тазгодишната схема е насочена само към изцяло електрически превозни средства като отпусканите суми са между 20 000 и 40 000 лева в зависимост от модела и големината им.

Освен общите екологични ползи, за шофьорите на електромобили у нас има редица лични предимства, сред които безплатно паркиране в синя и зелена зона, освобождаване от данък и нисък разход за зареждане, особено актуален в контекста на поскъпващите горива.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура