Изграждат наблюдателна кула за новия телескоп на Роженската обсерватория

22 Jun, 2022

Изграждането на кулата, в която ще се монтира новият телескоп на Роженската обсерватория ще започне в следващите седмици, съобщиха от Обсерваторията.

Кулата, в която ще се помещава новият телескоп, ще се строи от италиански подизпълнители по проекта.

След като нейното изграждане приключи, ще се достави и монтира самият телескоп. Доставката на модерен 1.5-метров роботизиран телескоп за Обсерваторията на Рожен е по европейски проект.

Според директора на Обсерваторията Никола Петров произведеният в Австрия телескоп ще затвърди лидерската позиция на НАО – Рожен като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа.

Новият телескоп на Обсерваторията е от последното поколение оптични телескопи, а извършените в Австрия проби показват, че става дума за перфектен инструмент за космически наблюдения, според астрономи от НАО.

При пробите на телескопа, с участието на астрономи от Рожен, са извършени наблюдения и снимки на галактики.

Тестовете са потвърдили заложените по задание показатели за изключително прецизно позициониране и насочване на телескопа, с който ще се извършват дистанционно управляеми наблюдения.

Апаратурата и телескопът се доставят от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH.

Новият апарат превъзхожда трите съществуващи телескопи на Рожен преди всичко с възможността наблюденията към съответно космическо тяло да се осъществяват чрез дистанционно насочване и фокусиране.

Оптичната му система, състояща се от три огледала, се управлява от компютър, с което се елиминират всякакви отклонения.

Първите реални наблюдения на астрономически обекти бяха проведени в нощта на 10 май. Извършените тестове потвърдиха заложените в договора параметри за качество на оптичната и механичната система на телескопа.

Системата за насочване и софтуерът за провеждане на наблюдения също се оказаха в рамките на договорените параметри.

Според работния график на ASA, монтажът на наблюдателната кула и купол ще се осъществят в НАО Рожен преди първата половина на юли, след което при подходящо време ще се извърши и монтажът на самия телескоп.

Окончателното приемане на най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса на Института по астрономия се очаква да стане в края на август или в началото на септември.

Официалното откриване на телескопа се планира месец септември 2022 г.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура