Очаква се ръст на туристите в Родопите това лято

22 Jun, 2022

Очакванията на хотелиери от област Смолян са за силен летен туристически сезон, коментира Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), предаде БТА.

Около 20-30% е прогнозното поскъпване на нощувките в планинския район заради инфлацията, но увеличението на цените според Пампоров не е толкова ограничаващ фактор за ваканционните пътувания.

Въпреки или може би именно заради инфлационните процеси, хората не се спират да харчат пари за пътувания, ваканции, вместо да ги държат в банки, допълва Пампоров.

За курорта Пампорово също се очаква добра заетост на хотелите през летния сезон, след като миналото лято курортът достигна върха си за летния туризъм за последните години, посочи Георги Пампоров.

Пешеходни, вело и приключенски маршрути в планината са предпочитани от ваканционните групи през летния период в Смолянско.

След ограничените пътувания през пандемичните години, хотелиери от област Смолян отчитат повишени резервации за това лято.

В Златоград има значителен ръст на записванията, в Девин също е сериозен туристическият поток, според данни на хотелиерския съюз. Малките селски хотели в района на горното поречие на Арда, както и в община Чепеларе се радват на повишен интерес от летовници.

Допълнителни туристи се привличат и с наситения фестивален календар, включващ гайдаското надсвирване в Гела и много събори.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура