Кметът на Рудозем поиска повече средства за общините

13 Jun, 2022

Кметът на Община Рудозем Румен Пехливанов взе участие в Областния съвет за развитие, на който се приеха Планове за интегрирано развитие на общините на територията на област Смолян за периода 2021-2027 г.

Пехливанов обясни, че служители в общината са заявили, че ще излязат в безсрочна стачка, ако след приемането на бюджета няма планирано увеличение от 20% на заплатите им.

„Община Рудозем вече е изхарчила цялата си годишна субсидия за детските градини, защото държавата е направила така, че да са безплатни. През септември може и да не ги отворим“, посочи кметът.

Той предложи още да се преразгледа и Закона за публичните финанси, в частта му за безлихвените заеми, които са дадени на общините, а сега се иска да се върнат наведнъж и то с 10% лихва.

По време на срещата кметовете бяха единодушни, че в предстоящата актуализация на бюджета, трябва да залегнат средства за увеличение на заплатите на работещите в общинските администрации.

Визията за развитие на всички общини в област Смолян до 2027 г. е свързана пряко намаляването на обезлюдяването и безработицата, привличане на инвеститори, развитие на туризма, подобряване на достъпността, гарантиране на качествено образование и здравеопазване, както и подобряването на достъпа до административни услуги и подобряване на административния капацитет.

Голяма надежда има и относно проектите, свързани с използването на геотермалните залежи в област Смолян за развитието на спа туризъм и за отопление.

Минералната вода има потенциал да постави основата на нов икономически отрасъл в Рудозем

След дълго чакане, Община Рудозем най-накрая получи официално заповед от Министъра на околната среда и водите, с която се утвърждава дебит на минерална вода, който може да бъде използван – 2,41 л/сек.

Това обяви през април кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

От тази страхотна възможност се очаква да се възползват болницата за рехабилитация в гр. Рудозем, хотели, както и да се изградят СПА центрове, отбеляза градоначалникът.

Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория “студени минерални води”, и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение, сподели кметът Пехливанов.

Тя е и с чудесни качества за бутилиране и консумация под формата на бутилирана минерална вода. Разработването на това ценно находище е нещото, за което община Рудозем се бори дълго време, подчерта Пехливанов.

Той заяви, че паралелно с движението по тези документи върви и изграждането на вътрешна водопроводна мрежа за минерална вода, която е финансирана със заем от фонд ФЛАГ. Идеята е чрез тази мрежа минералната вода да достигне до всички точки на използване, а именно болница, спа центрове, хотели и др.

Това подземно богатство има потенциал да постави основата на цял нов икономически отрасъл в развитието на община Рудозем и да я превърне в туристическа, балнео и спа дестинация, допълни в заключение кметът Пехливанов.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура