Представители на туристическия бизнес проведоха работна среща

01 Jun, 2022

Заместник областният управител на Смолян Явор Руженов откри работна среща на представители на туристическия бизнес, информира областната управа.

Двудневната среща е на тема: „Електронен маркетинг и електронни инструменти за по-успешен  туристическия бизнес“ и е организирана от Регионална туристическа асоциация „Родопи“, в изпълнение на Проект „Интелигентни маркетингови стратегии за туризъм в трансграничния район“,  с акроним „SMS-CBA”.

„Всички ние сме убедени в първостепенната важност на развитието на туризма в нашия регион. Всички участници в срещата днес сте непосредствено ангажирани и като бранш,  като участници и общественици в усилията за развитието на туризма през годините.

Доказателство за това е и факта, че първата създадена организация за управление на туристически район в страната е именно тук.

Ако има нещо, което винаги е било определящо, това е отговорността и екипността в отстояването на важните за страната и региона политики, в които туризма търси своите възможно най-адекватни и гъвкави решения за развитие, въпреки предизвикателствата на времето.

Много важна предпоставка за развитието на туризма е и опита, който имаме на регионално и местно ниво, на който ще се основаваме и занапред“, каза в приветствието си Руженов.

Проектът “ SMS-CBA” е съфинансиран oт Eвpoпeйcĸия фoнд зa peгиoнaлнo paзвитиe (EФPP) и oт нaциoнaлнитe фoндoвe нa cтpaнитe, yчacтвaщи в Πpoгpaмaтa зa трансгранично cътpyдничecтвo ІNТЕRRЕG V-А „Гъpция-Бългapия 2014-2020“.

Изпълнява се от 7 партньора от трансграничния район на Република България и Република Гърция, сред които публични и неправителствени организации от двете страни. Водещият партньор е Регион „Източна Македония и Тракия“, Гърция, а от българска страна освен РТАР „Родопи“, партньори  са Областните администрации на Смолян , Хасково и Кърджали.

Целите на проекта са свързани с проучвания, анализи и рекламиране на региона и природните му забележителности като обща туристическа дестинация.

Проектът e за разработване на Маркетингов план и създаване на разпознаваеми маркетингови продукти, чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии в процеса на промотиране.

Туристическите атракции и предлаганите услуги от трансграничния регион ще бъдат рекламирани, чрез провеждане на медийна и ИНТЕРНЕТ кампании, както и на специализирани туристически форуми в България и Румъния.

Работната среща бе ориентирана към собственици, служители и представители на туристическия бизнес от района на Смолян.

Участниците в дискусията бяха запознати с основните резултати от изпълнените дейности по проекта:

– проведено социологическо изследване за потребителския интерес към продукти от трансграничния регион, обхващаш територията на трите административни области Хасково, Кърджали и Смолян;

– актуално проучване на състоянието на туристическия бизнес в същия регион, при който са идентифицирани над 3000 функциониращи обекти за настаняване и хранене, както и фирми, предлагащи широк спектър от разнообразни туристически услуги: ски-училища, планински водачи, екскурзоводи, ТИЦ-ове, транспортни фирми, обекти за дегустация на храни и напитки  и др.

– детайлно проучване на природните атракции и защитени територии, местности, забележителности, както и извеждане на най-емблематилните за българския участък на трансграничния район природни обекти, които са включени в примерни туристически пакети и маршрути за целите на туроператорска дейност.

 

Снимки: Областна администрация Смолян

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура