Нощ в музея с изложба и каталог „Родопско величие“

12 May, 2022

През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата “Европейска Нощ на музеите” (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави и от тогава ежегодно участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.

Република България се включва още в първото издание на инициативата и на 14 май 2022 година за 18-ти път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на духовния празник.

Централно събитие за 14-то издание на Европейската нощ на музеите в град Смолян на 14 май 2022 г. е изложбата и каталога „Родопско величие“ и среща с варненската художничка Сияна Струнчева.

Изложбата „Родопско величие“ съдържа цикъл портрети на родопчани и хора, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит – Момчил юнак, Дельо хайдутин, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян събра в каталог техните портрети, нарисувани от художника Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, представящи техния живот и дейност.

Експозицията „Родопско величие“ съдържа 34 творби – портрети, живописни работи и графики и е вече изложена в музея от 21 октомври 2021 – празник на Община Смолян и честване 109 години от Освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.

На 14 май 2022 година, от 18:00 часа, в Европейската нощ на музеите, в РИМ „Стою Шишков“ – град Смолян, ще се състоят представянето на каталога към изложбата, среща с художника Сияна Струнчева и рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно“.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура