Обсъждат повишение на пенсиите от 1 юли

11 May, 2022

Социалният министър Георги Гьоков предлага повишение на пенсиите с 10% по швейцарското прави от 1 юли. Вариантите за преизчисление на пенсиите, които се обсъждат са десетина.

Освен това се планира пенсионерите да получават инфлационна добавка.

Това стана ясно от думите на министъра в предаването „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

Ще дадем своите предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат пенсиите от 1 юли ще бъде взето от Народното събрание, уточни той.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисление със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии.

Министърът коментира темата за тавана на пенсиите, като изрази мнение, че той трябва да бъде драстично увеличен до 3000 или 3400 лв. Той подчерта и необходимостта от повишаване на минималната работна заплата от 1 юли.

Министър Георги Гьоков посочи, че е важно да се направи реформа в ТЕЛК, която да доведе и до реформиране на системата за социалното подпомагане, за да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се.

Правителството усилено работи за подготовка на пакет от мерки, който да даде адекватен отговор за подкрепа на хората и бизнеса за преодоляване на последиците от инфлацията и кризата от войната, заяви по-късно министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на откриването на Деветия конгрес на КНСБ.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура