НСА представи кандидатстудентската си програма в Чепеларе

11 May, 2022

В залата на Община Чепеларе по инициатива на Радослав Аговски – директор на СУ „Олимпийски надежди“ бе проведена среща с доц. Петър Янков и ас. Светослав Симеонов от Националната Спортна Академия, катедра „Снежни спортове“.

На срещата присъстваха ученици, треньори, преподаватели и граждани.

Изцяло в интерес на бъдещите кандидат-студенти, бе представена по достъпен начин информацията за университета, който „по традиция се захранва със студенти от нашия район“, по думите на доц. Янков.

„Традицията в Чепеларе да се спортува активно показва през годините, че тук има много качествени спортисти, на олимпийско ниво“ – сподели още той.

Чрез нагледна презентация, доц. Янков даде подробни насоки относно възможностите за професионална реализация по всички специалности, като наблегна на тези, които биха били много търсени в нашия район, като спортна анимация в сферата на туризма, кинезитерапия и рехабилитация, управление на спортни клубове и съоръжения и др.

Разясни гъвкавостта на формите на обучение – редовна, задочна, индивидуална и онлайн, както и опцията за записване на „нова“ специалност след IV-ти семестър, което дава възможност на студентите за 4 години да се сдобият с две дипломи – треньор по вид спорт и педагогика, например.

Разказа за възможността за настаняване на студенти в реновирани общежития, за програмата „Еразъм +“, за допълнителните квалификационни курсове по снежни и водни спортове, които предлагат в университетските си бази на Витоша, Боровец и Равда.

Отговори обстойно на всички зададени и поясни, че кандидатстудентски документи се приемат от 20 юни до 9 юли и онлайн.

Припомняме, че през април Община Чепеларе и Спортното училище в града подписаха договори с НСА за сътрудничество, даващи началото на бъдещи съвместни дейности в областта на образованието, науката, спорта и културата между институциите.

В областта на спорта имаме изключителни специалисти, получили образованието си в НСА. За нас, обаче е много важно да привлечем и задържим за спорта колкото се може повече деца, заяви тогава кметът Боран Хаджиев, който е и един от най-изтъкнатите треньори в българския биатлон.

Негови състезатели са олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, медалистката от Олимпийски игри Ирина Никулчина, Павлина Филипова и други.

Той сподели и новината че Чепеларе вече е обявен за Европейски град на спорта, а гордост на града са европейския и световен шампион по сноуборд Радослав Янков, Екатерина Дафовска, тримата спортисти – участници на зимните олимпийски игри в Пекин тази година.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура