Петър Стойчев триумфира на Северния полюс

07 May, 2022

Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев прибави още един златен медал към шампионската си колекция.

Българинът спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан край Свалбард (Норвегия).

Стойчев спечели плуването на дистанция 1000 метра в конкуренцията на 19 състезатели от цял свят. Шампионското му време бе 14:25 минути.

Успях да изпълня още една своя мечта да се състезавам в акваторията на Северния полюс. След това постижение мога да заявя, че съм плувал във всички океани, каза Стойчев след триумфа си,

Надпреварата се проведе при температура на водата под нулата, а на въздуха – минус 13 градуса.

„Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чуствителност на пръстите и едва говорех.

Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности.

Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни. На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи.

Радвам се много, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека.

Щастлив съм, че успях в тези тежки условия, но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя.

Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа. Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам.

Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща, които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, сподели Петър Стойчев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура