Обсъждат увеличаване на минималната заплата на 770 лева

27 Apr, 2022

Искам да уверя всички, че няма да има замразяване на минималната работна заплата, заяви социалният министър Георги Гьоков в предаването „Здравей България“ по NOVA.

Министерството на труда и социалната политика работи върху механизъм за автоматично определяне на нейната стойност, според който минималната заплата трябва да е около 770 лева.

Дали подобно повишение ще се случи от 1 юли тази година или от 1 януари 2023 г. е въпрос на разговор в управляващата коалиция, посочи министърът.

Гьоков обясни, че продължава работата по подготовката на варианти за увеличение на пенсиите от 1 юли. Вчера имахме среща с министъра на финансите Асен Василев, по време на която обсъдихме възможни решения за пенсионната система, отбеляза министърът на труда и социалната политика.

Той обясни, че повече от половината пенсионери вземат пенсиите си по банков път и не са били засегнати от затрудненията в изплащането на добавката от пощенските станции.

Около 800 000 човека получават пенсиите си в пощенските станции. От тях около 300 000 души са взели добавката от 70 лева преди хакерските атаки, добави министър Гьоков.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура