До няколко месеца от гръцка страна ще бъде завършена отсечката до ГКПП Рудозем-Ксанти

12 Apr, 2022

Подновяването на дейността на ГКПП „Златоград –Термес“ е един успех на екипна работа, заяви на брифинг областният управител на Смолян Емил Хумчев.

На пресконференцията присъстваха депутатът Зарко Маринов, заместник областният управител Явор Руженов и вр.и.д. „Главен секретар на Областна администрация“ Андрей Кадишев.

Отварянето на ГКПП „Златоград-Термес“ е в следствие  на интензивни действия и разговори, които се проведоха през последните три месеца, за да насочим вниманието на гръцката, както и от българска страна, за важността на пункта, подчерта Емил Хумчев.

Това стана с активното съдействие на депутатите от екипа на Промяната – Михал Камбарев и Зарко Маринов. В края на януари направихме среща с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос и със заместник областния управител на Периферията за Ксанти Константинос Куртидис, където акцентирахме, че е важно пунктът да заработи отново преди старта на активния летен туристически сезон, каза Хумчев.

Той добави, че въпроса за отварянето на двата гранични пункта  в област Смолян, е бил поставен и на срещата в София в края на март  между министрите на транспорта на България и на Гърция.

На срещата министърът на транспорта Николай Събев, както и министърът на финансите Асен Василев, многократно са  подчертали  пред министъра на транспорта на Гърция важността на отварянето на двата пункта- „Златоград – Термес“ и „Рудозем – Ксанти“.

Имахме и пълното съдействие на кмета на Община Златоград, който още на срещата през януари в Гърция гарантира, че веднага ще бъде поставен здравен пункт на границата.

Така, че може да го отчетем като успех на една екипна работа, без да поставяме партийни или личностни  интереси. На всички ни беше ясно, че това е важно за развитието на туризма и района, както и  за очакванията на хората. Знаем, че където има път, там има и развити, отбеляза областният управител на Смолян.

Надяваме се този пункт да работи и повече да не бъде затварян, каза още Хумчев и посочи, че има интерес към пункта. Сутринта, в рамките на минути, са  преминали няколко гръцки коли, а от наша страна- над 20 автомобили за около час.

Емил Хумчев добави, че е получил уверение от Константинос Куртидис, че до няколко месеца от гръцка страна ще бъде завършена и отсечката до ГКПП-„Рудозем-Ксанти“.

На сутрешно кафе в Златоград с гръцката делегация са били обсъдени следващите стъпки в тази посока.

„Гърците ще направят паралелна организация за останалите отсечки, които трябва да свържат пътя с магистрала Егнатия, но изпълни ли се тази отсечка до граничния пункт, вече ще може да отворим пътя за автомобили и лекотоварни.

Искрено се надявам, че това което той сподели (г-н Куртидис) ще бъде реализирано и тази година да можем да отворим още един пункт на наша територия“, каза областният управител на Смолян.

Емил Хумчев и народният представител Зарко Маринов направиха кратък отчет за първите 100 дни управление и набелязаха основните въпроси и наболели проблеми в Смолянска област, по които се работи.

Друг важен момент е подсигуряването на средствата за възстановяване щетите от наводненията, които се случиха през декември 2021г.

Парите са осигурени, в сметката са на Община Девин. Предстои да се издаде строителното разрешение и по най-бързия начин да се започне работа по пътя Тешел-Триград, стана ясно от думите на Хумчев.

Областният управител посочи и другите, реализирани дейности и инициативи за законодателни промени, възникнали след срещи със заинтересованите страни в сферата на енергоснабдяването, мобилните комуникации и автомобилните превози.

В ход са и действията по прехвърляне на ГКПП Рудозем – Ксанти. Предстои тази седмица да се направят 72-часови проби, след което ще се пристъпи към държавна приемателна комисия, за да може собствеността на пункта да бъде окончателно предадена на Агенция „Митници” и Гранична полиция.

„За времето откакто съм на тази длъжност, ежеседмично провеждаме срещи и оперативки с народните представители г-н Зарко Маринов и г-н Михал Камбарев.

Всяка седмица обсъждаме важните теми за областта. С нашите партньори от „Има такъв народ“ целенасочено работим за подобряване на пътната инфраструктура, както и с г-н Маринов, като член на парламентарната комисия по регионално развитие, където неговата роля и място са много важни за нас”, каза още Емил Хумчев.

Кризата с хората, бягащи от войната в Украйна, също е на дневен ред, посочи Хумчев.

„Създадохме организация за приемане на тези хора, създадохме Областен щаб, в който участват всички институции, с подкрепата на БЧК. За момента нямаме хора, които да са потърсили подкрепа и да не са настанени в подходящи условия.

Направихме искане към Община Смолян да ни предостави помещение, което при необходимост да работи като реален щаб при засилване на мигрантския натиск“, посочи още областният управител на Смолян.

На територията на областта са настанени близо 200 украинци. Те са разпръснати в цялата област, като най-много са в Смолян Девин, Тешел, Триград и Чепеларе. Все още има свободни места за настаняване.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура