АПИ обяви обществена поръчка за основен ремонт на пътя Рудозем-Смолян

10 Apr, 2022

Ремонтът на 11 пътни отсечки с обща дължина близо 200 км в областите Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян ще стартира през тази година.

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи /СМР/ за основен ремонт на участъците.

Сред тях е обособена позиция за основният ремонт на 21.931 км от пътя Рудозем – Смолян.

Отсечката обслужва населените места в общините Рудозем и Смолян и е алтернативен маршрут за достъп до бъдещия ГКПП „Рудозем – Ксанти“.

Прогнозната стойност за извършване на надзор на обекта е 24 124 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 450 календарни дни.

За ремонта на трасето вече беше обявена тръжна процедура за избор на изпълнители на строителния надзор.

АПИ завиши изискванията към изпълнителите на строителството и строителния надзор както по време на ремонтните дейности, така и в гаранционния период след това. Целта е да се гарантира качествено изпълнение на строително-монтажните работи.

Планирано е ново задължение на строителния надзор да разполага с акредитирана строителна лаборатория, различна от тази, която ще използва строителят.

Целта е консултантът да извършва задължителни собствени проби, изпитвания и контролни проверки по време на изпълнението и приемането на строителните дейности.

Планиран е и двойно по-дълъг гаранционен срок на пътните работи. През гаранционния период ще се извършват освен редовните инспекции на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, също така и задължителни инспекции два пъти в годината.

При установяване на технически грешки и несъответствия в сертификат за извършени СМР, одобрен от надзора и предаден за окончателно одобрение и разплащане на възложителя, ще може да се налагат санкции и на строителния надзор.

На строителния надзор допълнително е вменено да съгласува и контролира временната организация на движение с оглед повишаване на безопасността по време на строителството.

​Офертите на участниците в обществените поръчки ще се приемат до 12 май 2022 г.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура