Програмата за сътрудничество между България и Гърция е депозирана пред ЕК

07 Apr, 2022

Oфициално депозирана за одобрение пред Европейската комисия e Програма за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A Гърция – България за периода 2021-2027 г.

Бъдещата програма ще запази териториалният си обхват с този от програмен период 2014-2020, а именно седем области от Гърция- Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Серес и Солун и 4 области от България – Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали.

Общият й бюджет в размер на близо 84 млн. евро., ще подкперя дейности в рамките на 3 основни приоритета.

В рамките на приоритет 1 „По-устойчива и по-зелена гръцко-българска трансгранична територия“, ще се инвестира в дейности за предотвратяване на риска, наблюдение, планиране и въвеждане на системи за ранно предупреждение; изпълнение на съвместни планове за действие за насърчаване и прилагане на кръговата икономика и ресурсната ефективност; развитие на зелена инфраструктура и внедряване на системи за мониторинг за предотвратяване и контрол на замърсяването на въздуха.

Приоритет 2 „По-достъпна гръцко-българска трансгранична територия“ e с бюджет от над 25 млн. евро и ще подкрепя целеви проекти за подобряване на мултимодалната, интелигентната и сигурната мобилност.

Приоритет 3 „По-включваща гръцко- българска трансгранична територия“ планира дейности и мерки свързани с подобряването на равния достъп до приобщаващи и качествени услуги в образованието, обучението и ученето през целия живот, ще подкрепя и трансгранична мрежа за туристически дестинации и атракции, включително създаването на тематични мрежи и маршрути,

Подробно резюме на Програмата, изготвено от екипа на НСОРБ, може да намерите на  https://www.namrb.org/programa-za-transgranitchno-satrudnitchestvo-interreg-garciia-balgariia.

НСОРБ благодари на Румен Пехливанов, кмет на община Рудозем и титулярен представител на Сдружението в Съвместната работна група по подготовката на Програмата, за ангажираността и приноса му при разработването на стратегическия документ.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура