Планират модернизиране на общинския пазар в Мадан

07 Apr, 2022

Кметът на Община Мадан кани местната общност, всички обществени организации и юридически лица от общината да участват в публично обсъждане за изменение на поет дългосрочен дълг за финансиране на инвестиционен проект за обновяване на общинския пажар в родопския град.

Публичното обсъждане ще се проведе на 14 април от 13:00 часа в сградата на администрацията на община Мадан,ет.ІV, зала №401.

  • Цел на проекта: Целта е насочена към подобряване и реновиране на техническата инфраструктура и жизнената среда в град Мадан и конкретно – обновяване на общинския пазар.

Специфичните цели на проекта включват: Повишаване на качеството на живот, подобряване на микроклимата и създаване на здравословна среда; Възможност за развитие на инвестиционните намерения в областта на търговията и предлагането на стоки и услуги за населението; Осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение.

Проектът е свързан с цялостно изграждане на общински пазар и съпътстваща инфраструктура на територията на град Мадан, отговарящ на съвременните изисквания за търговия и обществена комуникация.

Общинският пазар е разположен на терен в централната градска част на Мадан. Към настоящия момент се използва за общински пазар, но съществуващите сградна и инфраструктурна системи са силно амортизирани и нефункционални от гледна точка на новите тенденции за оформяне на градските площи, включително осигурена достъпност.

Всички планувани дейности в проекта целят трайно подобряване на икономическото, социалното и екологично състояние на зоната с публични функции, с висока обществена значимост. С реализацията на проекта ще бъде осигурена възможност за по-добро обслужване на гражданите.

Основните дейности за обновяването на пазара включват:

  • Обособяване на Зона (А) за продажба на плодове и зеленчуци – Покрит пазар;
  • Обособяване на Зона (Б) за битови стоки – търговски павилиони и щандове за битови стоки и услуги. Търговските сгради и павилиони ще бъдат решени с метална конструкция с външни и вътрешни термопанели с PVC покритие.
  • Обособяване на зона (В) улици и паркинги за автомобили и лекотоварни, пешеходни пространства, алейна мрежа и други;
  • Реконструкция на ВиК системата;
  • Изпълнение на външни и вътрешни електрически инсталации, включително външно осветление – улично и парково осветление, с енергоспестяващи светлодиодни тела;
  • Изграждане на ОВК система за пазара;
  • В зоната на пазара ще бъде разположена и обществена тоалетна.

Очаквани резултати и ползи:

  • Очакваните резултати от реализацията на инвестиционния проект ще включат обновяването на общинската инфраструктура – пазар, чрез изпълнение на строителни дейности за реконструкция на покрития пазар в град Мадан. Проектната инициатива е насочена към подобряване на условията за бизнеса и потребителите на стоките, като цели да даде по-добро техническо и екологично решение на пространството, както и да допълни средата с място за общуване и детски игри и да осигури достъпност за хора с увреждания.
  • В резултат на общата реконструирана площ на пазара и обществените пространства, обхванати от проекта ще бъде 1 464 кв.м.
  • Резултатът от реализацията на инвестиционния проект се очаква до допринесе за създаване на предпоставки за подобряване на бизнес средата. Община Мадан е мотивирана да осигури бизнес подкрепа, която пряко ще подпомогне подобряването на бизнес климата в общината и подпомагането на процеса на пазарна информация и търговски контакти с местни и чуждестранни фирми. Проектната инвестиция е насочена към реализиране на мерки, които ще спомогнат за запазване на съществуващите предприятия в общината с цел постигане на устойчивост в заетостта на техния персонал и доходите им, включително подкрепа за развитие на нов бизнес.
  • Максимален размер на дълга – 850 000,00 лв. (словом: осемстотин и петдесет хиляди лева).
  • Валута на дълга – лева.
  • Вид на дълга – дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем.
  • Условия за погасяване:
  • Срок на погасяване – до 180 ( сто и осемдесет) месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.
  • Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства.
  • Максимален лихвен процент – фиксиран лихвен процент до 3 %.
  • Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – съгласно ценовата политика на „Фонд ФЛАГ” ЕАД.

Начин на обезпечение на кредита:

  • Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Мадан по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси, както и трансфери за местни дейности, включително обща изравнителна субсидия по чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от Закона за публичните финанси, включително и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

Причина за искане за изменение: Преди повече от година, когото след проведено публично обсъждане бе взето решение за кандидатстване за дългосрочен кредит, за изпълнение на този значим обект за общината, бяха заложени параметри, чиито стойности в рамките на периода от тогава до сега са се завишили драстично.

Ръста на инфлацията в страната, усложнената политическа ситуацията след проведените няколко избора миналата година, военното положение в съседните ни страни са някой от причините, които фирмите изпълнители посочват като фактори за невъзможност за изпълнение на СМР на обекта по така приетите стойности.

Ежедневната и непрекъсната промяна в цените на строителните материали, е допълнителен риск за стартиране на изпълнение на дейностите на обекта, и възможността му за приключване.

За Община Мадан този проект е от изключително значение, тъй като с реализирането му се очаква повишаване на качеството на живот, подобряване на микроклимата и създаване на здравословна среда; Възможност за развитие на инвестиционните намерения в областта на търговията и предлагането на стоки и услуги за населението; Осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение.

На основание горе изложеното е необходино изменение както следва:

  • Максимален размер на дълга – 1 550 000,00 лв. (словом: един милион петстотин и петдесет хиляди лева).

Всички останали клаузи по договора остават не променени.

Позовавайки се на чл.12 ал.2 от вече сключен  Договор № П0021 от 28.06.2021 г. съгласно който договора може да бъде изменен с писмено споразумение между страните, при спазване на разпоредбите на ЗОД.

В тази връзка кметът на Мадан отправя предложение, за промяна стойността на поет дългосрочен дълг за реализиране на проект: „ОБЩИНСКИ ПАЗАР В УПИ XXI – ПАЗАР, КВ. 30, ГРАД МАДАН”,

Мнения, препоръки и становища по темата на обсъждане могат да се изпращат на ел. поща на общината: madanoba@gmail.com, както и в деловодството на ОбА – Мадан.

Заинтересованите лица могат да се запознаят с проектите в ОбА – Мадан, стая 313, етаж ІІІ.

С предложението по чл. 14 от Закона за общинския дълг, може да се запознаете на https://www.madan.bg

  • Източник: Община Мадан
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура