Община Чепеларе участва в проект за смяна на замърсяващото отопление

06 Apr, 2022

Община Чепеларе участва в проект REPLACE (https://replace-project.eu/), финансиран от програмата за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 на Европейския съюз, който има за цел да популяризира ползите от и възможностите за подмяна на старо, скъпо и замърсяващо отопление с ново и чисто отопление на основата на възобновяеми енергийни източници.

Във връзка с изпълнението на проекта предстои да бъде извършено безвъзмездно обследване на отоплението (и препоръки за нов топлоизточник) в две жилищни сгради, типични за община Чепеларе, които отговарят на следните условия.

Първата да е едно-или двуфамилна къща, отговаряща на следните изисквания:

1. Да се отоплява на: ток (но да не е климатик/термопомпа), или дърва, или въглища.

2. Да има информация за консумацията на горива за поне един отоплителен сезон или месечно за 12 поредни месеца (ако е на ток).

3. Да е с годишни разходи за горива/ток за отопление над 500 лв. с ДДС.

4. Домакинствата да имат намерение да сменят топлоизточника през 2022 г./ 2023 г.

5. (желателно) да се обитава от енергийно бедни домакинства. Втората да е многофамилна сграда, отговаряща на следните изисквания:

1. апартаментите се отопляват предимно на ток/дърва/въглища/нафта

2. всеки апартамент да има информация за консумацията на горива за поне един отоплителен сезон или месечно за 12 поредни месеца (ако е на ток).

3. да е с общи годишни разходи за горива/ток за отопление над 4 000 лв. с ДДС.

4. поне част от домакинствата да имат намерение/интерес за смяна на топлоизточниците

5. (желателно) се обитава от енергийно бедни домакинства.

Обследването ще покаже какви са финансовите и екологични показатели при различни технологични възможности за отопление в конкретната сграда.

Ако отговаряте на горните изисквания и имате желание да бъдете избрани за участие в проекта, трябва да депозирате писмено желанието си в срок до 17:30 часа на 13.04.2022 г. в Центъра за услуги и информация на гражданите – гр. Чепеларе, ул. „Васил Дечев” № 42 или на е-mail: mail@chepelare.bg

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура