Пожарната напомня: Абсолютно забранено e запалването на горими отпадъци

05 Apr, 2022

Със затоплянето на времето в началото на пролетта се създават благоприятни условия за извършване на селскостопанска дейност в съседство с горските територии и за туристическа дейност и посещение на горите.

Експертите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ апелират за проява на отговорност и съзнание във всеки един от нас, при спазване на противопожарните изисквания при пролетното почистване, което от своя страна, е и гаранция за недопускане на нежелани запалвания през този период.

Особено внимателни трябва да бъдат собствениците и ползвателите на имоти, които са в близост до горски територии. Почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин и без изгаряне.

Абсолютно е забранено обособяването на нерагламентирани сметища и запалването на горими отпадъци в тях.

При пребиваване в горите, както и при пътуване с превозни средства да не се изхвърляйте неизгасени клечки кибрит или угарки от цигари.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян напомня на гражданите, че със заповед №ОК-03-02-113/29.03.2022 год. на Областния управител периода от 01.04.2022 г. до 30.11.2022 г. е обявен за пожароопасен в горските територии.

При забелязване признаци на пожар незабавно да сигнализират на телефона за спешни повиквания – телефон 112!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура