Приеха бюджета на Община Смолян за 2022 година

31 Mar, 2022

Общинският съвет прие бюджета на Община Смолян за 2022 г.

21 от съветниците гласуваха „За“, 1 беше против и 5 гласуваха „Въздържал се“.

Председателят на бюджетната комисия в Общинския съвет Стоян Иванов посочи, че бюджетът е реален, обективен и напълно изпълним.

Няма увеличение на местните данъци и такси, остават в същия размер каквито са били и през 2021 г.

Нови дългове също не се предвиждат. Финансовите му показатели са в норма и подобрени, единствено остава този за поетите ангажименти.

Бюджетът е балансиран, съставен е след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян.

Най-важният документ за общината осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.

Рамката на бюджета за 2022 г. е в размер на 64 690 162 лв., в това число делегираните от държавата дейности са 34 193 919 лв. и местните дейности са 30 496 243 лв.

Бюджетът отговаря на всички изисквания на законите на страната и Конституцията. Проведено е и общественото му обсъждане.

По време на дебатите бяха направени и няколко предложения от съветници, които бяха приети.

Сред тях са средства за ремонтни дейности на старото училище в Устово, почистване и консервиране на Алеята на възрожденците също в кв. Устово, безплатна Детска кухня, проектиране на пътя Черешова река-Киселчово, път между двете махали на Кутела, частична рехабилитация на детска площадка до читалище „Балкански просветител“ в Райково, както и средства за големите християнски и мюсюлмански празници.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура