Социален проект подаде ръка на 150 деца, лишени от родителска грижа

21 Mar, 2022

Проект „Приеми ме 2015″, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси”, допълва и надгражда приключилия в края на 2015 г. проект „И аз имам семейство” стартирал през 2012 г. в Община Рудозем.

От началото на 2016 г. и към момента по проект „Приеми ме 2015″ намират семейство, уют и топлина общо 150 деца в общините Рудозем, Мадан и Златоград.

Социалните работници от Областния екип по приемна грижа ИРМ – Рудозем наблюдават и подкрепят професионалните приемни семейства, вписани в регистъра на на утвурдените приемни семейства, воден в РДСП-Смолян от 3 – Рудозем, Мадан и Златоград.

Община Рудозем е водеща в броя на професионалните приемни семейства от трите общини, като броят а приемните семейства в община Рудозем е 21, с настанени 21 деца, в община Мадан – 3 утвърдени семейства с 3 настанени деца, а в община Златоград – 3 семейства с 1 настанено дете.

Основната цел на проект „Приеми ме 2015″ е да се усъвършенства и разшири обхватът на услугата „приемна грижа”, както и да се затвърди нейното предоставяне на местно ниво, като алтернативна форма за отглеждане на на деца в риск в семейна среда.

Проектът съдържа иновативен елемент по отношение на подкрепата, насочена към развитие на „специализирана приемна грижа” за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, непридружени бежанци.

Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст.

ОЕПГ-ИРМ Рудозем осъществява дейности по предоставяне на социалната услуга – информиране, набиране, подбор, обучение, проучване и оценка на кандидатите за приемни родители, консултиране и подкрепа на утвърдените приемни семейства.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура