500 млн. лева от бюджета на МРРБ ще бъдат насочени за ремонт на общински пътища и ВиК проекти

18 Mar, 2022

Ще преструктурираме част от бюджета на министерството, за да могат да се финансират по-малките общини. 500 млн. лв. ще бъдат насочени за ремонт на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2000 и 10 000 души.

Изработени са критерии за оценка на проектите. Финансирането ще става по опростена процедура.

Първите траншове е възможно да бъдат направени още през месец април тази година. Това ще бъде първата стъпка към структурирането на фонда за общински проекти.

Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Около 250 млн. лв. ще се заделят от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъдат предоставени за общински пътища. Те са също толкова важни като републиканската пътна мрежа и би трябвало да се поддържат на еднакво ниво. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по ЗОП за избор на изпълнители.

Останалата част от средствата ще бъдат инвестирани във ВиК проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор, обясни министър Караджов.

Най-облагодетелствани от подобни програми ще бъдат по-малките общини, а не големите градове като София, Пловдив и Варна, каза министър Караджов.

Той заяви, че политиката на министерството вече ще бъде да няма населени места без водоснабдяване, независимо от големината им, защото обезлюдяването понякога е поради липсата на път или на вода.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура