Драстичното поскъпване на материали и енергия затрудняват ГОРУБСО-Мадан

17 Mar, 2022

Заради драстичното поскъпване на енергия, горива и материали, производството на ГОРУБСО-Мадан е на ръба на икономическата ефективност, коментира за БТА инж. Сергей Атанасов – изпълнителен директор на минното дружество.

От рудодобивното предприятие прогнозират, че се очертава работа на загуба за няколко месеца, вследствие на повишените разходи за материали и консумативи.

Икономическите разчети сочат производство на загуба за януари и февруари.

На фона на сериозното увеличение на разходите, цените на оловото и цинка са се повишили незначително  – около 10% от началото на годината. Относителното поскъпване на добиваните в мините в Мадан метали не е в състояние да компенсира ръста в пъти при материали и енергия.

Около 40% от себестойността на продукцията сега са разходи за електроенергия, а средствата за метали за укрепващи конструкции в рудниците са скочили двойно, отчитат от ГОРУБСО.

Ако ситуацията с повишените цени на енергия, горива и материали продължи по-дълго, минното дружество ще бъде принудено да прибегне към по-сериозни мерки за икономии, включително и възможни съкращения на работни места.

Поради сложната икономическа обстановка от предприятието замразяват засега планираното за годината увеличение на заплатите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура