В подножието на Перелик ще се проведе първият турнир по снежен волейбол в България

14 Mar, 2022

Най-новата дисциплина “Снежен волейбол” ще става все по-приоритетна за българската федерация. Между 1 и 3 април на Перелик ще бъде организиран първият турнир от новата версия.

Ще има четири мъжки и четири женски отбора, като наградният фонд е еднакъв – по 2000 лева.

Турнирът следва всички изисквания на FIVB и CEV. От него ще се печелят точки за ранглистите – 10 т. за победителя, 9 .т. за финалиста, 8 т. за третия и 7 т. за четвъртия.

Регистрацията на отборите ще става по следния начин. Състезателите заявяват своето индивидуално решение да бъдат картотекирани като състезатели по снежен волейбол, попълвайки лично официалната форма на БФВ (СЪСТЕЗАТЕЛ- Ф1) за съответния сезон.

Единствено БФВ може да запише за отборно участие отборите, участващи в хомологизирани национални турнири на БФВ и официалните международни турнири на FIVB/CEV/BVA, използвайки системата FIVB-VIS. Това се извършва от упълномощено лице в БФВ и тази регистрация не може да бъде по- късно от 15 дни преди началото на съответния турнир.

За участие във всички посочени по-горе турнири е задължителна официалната форма на БФВ (ОТБОР- Ф2).

Състезатели, желаещи да участват в официални турнири на FIVB/ CEV/BVA/BVF, трябва напълно да спазват изискванията към тях, заложени в регулаторната рамка на CEV. Правото на участие става ефективно, когато имената на регистрирания отбор се появи в т. нар. Потвърден списък на CEV за всеки отделен турнир.

Всички състезатели, участващи в турнири на CEV след получаване на съответната фактура от CEV в БФВ, трябва да заплатят такса лиценз в размер 20 евро на състезател.

Организаторът БФ Волейбол ще подсигури трика (горнища) за участващите отбори. Според заложеното в CEV ръководство за снежен волейбол участващите отбори са отговорни да си носят техни собствени дълги тесни панталони (клинове) или шорти, и плътно прилепнали фланелки с дълъг или къс ръкав.

Екипите трябва да са еднакви по стил, дължина и цвят за всички състезатели в отбора. Състезателите могат да използват ръкавици и аксесоари, дефинирани в Ръководството на CEV за снежен волейбол.

Президентът на БФВ Любомир Ганев изпрати писмо до кмета на Смолян Николай Мемелов.

“Българската федерация по волейбол е с безспорни успехи в един от най-популярните и обичани колективни спортове у нас – пише Ганев. – Ръководството на БФВ оценява усилията ви за развитие на спорта и в частност на волейбола във Вашата община, за което Ви поздравяваме. Въпреки сложните времена ръководството на федерацията полага постоянни грижи за развитието на волейбола и за запазването на позициите ти като водеща европейска сила в този спорт. БФВ положи необходимите усилия и нашата страна ще бъде една от първите в Европа, започващи развитието на нов спорт – снежен волейбол, като сме уверени в неговото бързо развитие и привличане на много внимание подобно на неговия събрат – плажния волейбол. Поели сме инициативата да реализираме първия турнир по снежен волейбол в България в началото на април в подножието на връх Перелик. С уважение към Вас и Вашата община бихме искали да Ви поканим да излъчите отбор по снежен волейбол в мъжкия турнир, който да представлява Вашата община в този наистина исторически за волейбола момент.”

Подобни има още в пет общини. Идеята е на турнира да не бъдат представени отбори, а градове.

FIVB и CEV са също така вдъхновени да стартират новия спорт, който да стане част от зимната олимпиада през 2026 година. За разлика от плажния волейбол в снега играят не двама, а трима в един тим.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура