МОН обяви, че следващата учебна година ще започне на 15 септември

10 Mar, 2022

Паралелно с прегледа на учебното съдържание, Министерството на образованието и науката разработи няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

Те са предоставени на синдикатите и работодателите в системата на средното образование. Предстои задълбоченото им обсъждане, обяви МОН.

Предложенията не включват спортните училища, чиято учебна година е с друг график, както и производствената практика на учениците в професионалните паралелки.

Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от I до VI клас включително.

Ако бъде прието това предложение, занятията на децата от първи до трети клас ще приключват на 15 юни, а на учениците от IV до VI клас – на 30 юни. За останалите випуски графикът не се променя.

Вторият вариант планира учебната година да започва на 7 септември за всички ученици, освен за тези в спортните училища, като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас по вече описания начин.

При такава ситуация ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в рамките на учебното време. МОН смята този вариант за оптимален.

Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 учебни дни повече през юни по вече описания начин.

Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време. Всеки от разработените три варианта изисква промяна в нормативната уредба.

Тя ще бъде направена, след като всички предложения бъдат подложени на широко обществено обсъждане със социалните партньори и с другите заинтересовани страни.

Дискусиите ще включат и всички свързани въпроси като климатизация на класните стаи, ефектите върху туристическия сектор и др.

Учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, независимо кой от предложените варианти бъде избран.

Подробни данни за графика на учебното време в Европа и България, както и за разработените от МОН варианти, които са предложени за обсъждане, можете да видите тук: https://www.mon.bg/…/%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE…

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура